Från Londons stora konstscen till Norrbottens museum

Hon har jobbat med de stora namnen inom konstvärlden som Daimen Hearst och Bridget Riley under sina 24 år i London. Nu gör hon sin första soloutställning sedan flytten tillbaka till Sverige på Norrbottens museum.

Sofia Viol flyttade från Luleå till London när hon var 19 år. Nu har hon sin första utställning i Sverige sedan flytten tillbaka till hemlandet för tre år sedan på Norrbottens museum i Luleå.

Sofia Viol flyttade från Luleå till London när hon var 19 år. Nu har hon sin första utställning i Sverige sedan flytten tillbaka till hemlandet för tre år sedan på Norrbottens museum i Luleå.

Foto: Eva Åström

Kultur2020-12-16 07:00

Sofia Viol är född och uppvuxen på Porsön i Luleå, men redan 19 år gammal lämnade hon Sverige och flyttade till London. 

– Konst var mitt favoritämne i skolan, men under min uppväxt var Luleå djupt präglad av hockey och basket. Därför upplevde jag en slags kulturell explosion när jag flyttade till London och fann likasinnade med samma intressen. Nu tycker jag att Luleå förändrats, men när jag flyttade överskuggade idrotten möjligheter på fritiden, säger hon.

Det var också i London Sofia Viol tog sin masterexamen i konst med inriktning måleri och video. Hon arbetade sedan på Tate Modern tillsammans med de stora namnen inom konstvärlden innan hon tog anställning som assistent åt konstnären Bridget Riley.

– Jag har åkt runt världen och målat Bridget Rileys grafiska och abstrakta motiv. Det var spännande men efter 24 år i London började jag längta hem till Sverige. Jag ville ha plats och utrymme för min egen konst, säger hon.

Nu bor hon på landet norr om Stockholm i ett hus som också rymmer hennes ateljé. Drömmen var att bo helt ensligt efter alla år i en stor metropol, men nu är hon glad åt sina grannar.

– Det hade blivit för ensamt utan möjlighet till mänsklig kontakt, säger hon.

Och när hennes utställning "Rök" öppnar på Norrbottens museum är det hennes första utställning sedan flytten tillbaka till Sverige. En utställning bestående av endast nyproducerade verk, alla med en motivvärld som innehåller många referenser till konsthistorien.

– Jag är mycket förtjust i den västerländska konsten från 14-1600-talet, men också det äldre egyptiska visuella språket samt afrikansk och asiatisk konst. 

Konsthistoriska referenser som hon låter möta nutida attribut, exempelvis tatueringar och graffiti.

Endast en av de målningar hon ställer ut bygger på en faktisk berättelse om en persisk man, utstött av samhället. Mannen bodde under bar himmel i Iran innan han fick ett litet stenhus byggt åt sig. Han hade inte tvättat sig på 30 år, såg ut som ett troll och rökte fem cigaretter samtidigt.

– Jag dras mot det absurda. Har läst mycket Pinter och Becket och fascineras av karaktärer som går sin egen väg utanför samhället. Samtidigt handlar det om att hitta en balans och rytm – ett samspel mellan motivets karaktärer och deras olika sinnestillstånd. De målningar jag ställer ut här på Norrbottens museum är alla generösa i sitt språk. Därför hänger de långt från varandra så att de får sin egen plats, säger Sofia Viol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!