– Främst skrev jag boken för att inspirera människor att reflektera över sina liv, säger hon.
Petra Malm började sin 17 år långa karriär inom Försvarsmakten när hon gjorde värnplikten på F21 i Luleå 2001.
– Jag älskade den militära världen med dess tydlighet. Jag träffade likasinnade och inte minst uppmuntrande mina befäl i Luleå mig att läsa vidare till officer.
Det blev starten på hennes resa, via officershögskolan, Karlsborgs jägarregemente, Särskilda inhämtningsgruppen SIG till Särskilda operationsgruppen SOG. Totalt 10 år som soldat i specialförband blev det innan hon lämnade Försvarsmakten för ett liv som civil.
– Jag blev mamma och kunde inte längre försvara för mig själv varför jag skulle riskera livet på högriskuppdrag när jag fått något viktigare än mig själv, säger hon.
Med sina 158 centimeter har hon fått kämpa för att hålla jämn takt med sina manliga kollegor. I specialförbanden, menar hon, handlar det inte om kön utan individen. Och det är där som motivation och målbild är betydelsebärande för att klara av det man vill. Upprepande gånger i sin bok uppmanar hon läsarna att reflektera över sina liv där frågan "varför" återkommer.
– Varför vill jag detta? Varför bor jag på denna plats? Varför har jag stannat på detta arbete? Vet man inte varför man, exempelvis vill bli elitsoldat, kommer du inte att klara av det eftersom oberoende vem du är ställs samma krav på den fysiska och mentala styrkan. Jag bar exempelvis lika tung packning som mina manliga kollegor. Det gäller att inte ge upp. De flesta klarar mer än man tror, säger hon.
Många av de uppdrag hon deltagit i världen över är hemligstämplade men i boken får läsaren ta del av vissa uppdrag från hennes åtta vändor till Afghanistan, bland annat hennes insats som utbildningsledare för kvinnliga, afghanska specialpoliser.
– Den insatsen kan jag verkligen se tillbaka på med stolthet. Afghanistan är ett fantastiskt land med helt fantastiska människor. Det fanns en sådan urkraft hos de kvinnor vi utbildade – med en stark vilja att förbättra sitt land. Däremot vet jag inte vad som hänt med de kvinnliga specialpoliserna när talibanerna tagit makten igen.
– Jag är också mycket tacksam över att jag aldrig tvingats döda en annan människa under mina år som elitsoldat. Insatser utan våld är också de lyckosamma, de vi strävar efter. Men visst, alla som någon gång hanterar vapen måste reflektera över att de kan ställas inför att döda, annars lever man i ett luftslott.
Flera gånger i sitt liv har Petra Malm själv tvingats omvärdera sitt liv och sina prioriteringar. När tillvaron präglas av "pyspunka", som hon själv uttrycker det, har hon stannat upp och utvärderat vad hon egentligen vill.
– Många rusar på i sina liv. Jag vill bidra till att människor stannar upp och tänker efter vad de behöver och vad de vill. Syftet är att få mina medmänniskor att må bättre.
Idag arbetar hon som elittränare och öppnar snart ett eget gym i Umeå där hon numer bor. Dessutom håller hon föreläsningar och är programledare för "Elitstyrkans hemligheter Sverige" i TV4. Till våren blir hon också ny programledare för Robinson.
– Det är mycket som händer på en gång, men jag har tack och lov en koordinator som hjälper mig att ha balans i min kalender. Jag vill inte bränna ut mig. Samtidigt är det otroligt häftigt att få följa deltagare som gör sin livs resa och se dem växa. Jag ser framemot inspelning av Robinson till våren i en varm och tropisk miljö.