– Vi har vidtagit en mängd förebyggande åtgärder för att göra bokrean så säker som möjligt, säger Linda Granström, butikschef Akademibokhandeln i Luleå.
Bokrean började redan i slutet av 1920-talet då bokförlagen ville få sålt sina restupplagor. Då fanns inga regler för rean, utan ett förlag började sin rea i början av våren och sedan hängde de andra förlagen på med sina. Det var endast böcker som var fem år eller äldre som var med på rean. Men under 1930-talet började förlagen enas om bestämda datum varje år, runt den 15 februari. Sedan dess har bokrean varit ett årligt evenemang i Sverige då butiker i hela landet säljer rabatterade böcker från och med ett gemensamt datum i slutet av februari och ett efterlängtat arrangemang bland älskare av litteratur i alla genrer.
Den 23 februari klockan 07.00 öppnas dörrarna för 2021 års bokrea i skuggan av ett exceptionellt framgångsrikt 2020 för den svenska bokbranschen som helhet. Försäljningen har gått upp med 8,7 procent vilket är något av ett rekord – en uppgång branschen menar bottnar i coronapandemin. Människor har helt enkelt mer tid för läsning. Och även om många fysiska boklådor sett en försäljningsnedgång har internetbokhandeln gått starkt framåt.
– Akademibokhandeln har försökt att styra köpmönstret mot e-handel. Det är säkrare, säger Linda Granström.
Samtidigt kan många bokälskare skriva under på det speciella med att besöka en fysisk bokhandel för att välja bland alla reaböcker. Därför uppmanar Linda Granström och övriga anställda på Akademibokhandeln att kunderna tänker på att sprida ut sina besök under butikens öppettider eller än hellre förhandsboka de böcker man vill köpa för avhämtning inne i bokhandeln eller utanför Shopping gallerian i Luleå.
– Vi har ett hundratal förhandsbokningar redan nu. Fram till den 20 februari kan man lämna in sin bokning, antingen till oss på Akademibokhandeln eller gå in via hemsidan akademibokhandeln.se där de flesta av bokreans titlar finns tillgängliga, säger Linda Granström.
Förutom ett maxantal på 26 kunder i butiken har Akademibokhandeln i Luleå även separerat in- och utgångar för att minska trängseln. Dessutom blir det mer plats mellan de olika bokhyllorna för att kunder ska kunna hålla avstånd.
– Vi kommer också att förlänga bokrean. Hur länge är dock ännu inte bestämt, säger Linda Granström.