Flyttfeber råder i Kiruna: Vi har kommit in i en ny fas

Lite pö om pö har kulturhistoriskt värdefulla byggnader flyttats i Kiruna de senaste åren. Nu går staden in i en annan fas. Det råder flyttfeber när totalt 23 byggnader ska transporteras till sina nya placeringar de nästkommande två åren.

Kiruna kyrkan är den utan konkurrens största byggnaden som ska flyttas.

Kiruna kyrkan är den utan konkurrens största byggnaden som ska flyttas.

Foto: Ulrika Vallgårda

Kultur2022-07-23 09:00

19 kulturbyggnader har flyttats från rivningszonen i gamla Kiruna till nya. 23 återstår, berättar Joel Ahlquist på Lkab när vi ses utanför Kiruna kyrka, det utan konkurrens största flyttobjektet.

Själv har han varit anställd som projektledare för flytten i tre år utan att hittills ha flyttat ett enda hus.

– Det säger en del om komplexiteten i det här. Varenda detalj kan vara en jättestor utmaning.

undefined
Kiruna kyrkan är den utan konkurrens största byggnaden som ska flyttas.

 Måtten på kyrkobyggnaden är 37 gånger 37 meter. Den är dessutom 37 meter hög.

– Experter har borrat hundratals hål under den för att kolla konstruktionen, men det är fortfarande ingenting av förberedelsearbetet som syns. Man börjar planera i stora drag, men när man bryter när det är det i slutet kanske 2000 detaljer, säger Tommy Stridsman, kyrkogårds- och fastighetschef som möter upp inne i kyrkan.

Om en stund ska det hållas begravning. Anhöriga i samiska koltar stiger ur bilarna på parkeringen. Solisten börjar repetera och kyrkan fylls av vacker sång. 

Dagen innan blev det känt att LKAB har tidigarelagt tidsplanen för kyrkflytten från 2026 till 2025.

– För oss har det inte så stor betydelse. Det som kan bli problem är ju att den måste stängas ett år innan, så då blir det 2024 och det är bara två år dit. Men det viktigaste är att vi får ut information till Kirunaborna. De har ju många minnen härifrån, men jag hoppas de kommer tillbaka efter att kyrkan har flyttat, säger Tommy Stridsman.

undefined
Kirunaflytt Joel Ahlquist LKAB Tommy Stridsman Svenska kyrkan

Under tiden som kyrkan är stängd kommer församlingen att hålla till i olika andra kyrkor och kapell, bland annat finns ett kapell nära centrum på Kiruna kyrkogård.

LKAB har gjort alla förstudier som krävs inför projekteringen. Man har även byggt en modell av kyrkan i 3D och testat att flytta den digitalt. Nu ska de gå in ännu mer i alla detaljer.

– Det är fortfarande ett jättestort arbete kvar, säger Joel Ahlquist.

Tyngden på kyrkan är inga problem. Egentligen är klockstapeln mer komplicerad att flytta för den har en högre tyngdpunkt. Det som är svårt med flytten av kyrkan är storleken, flyttvägen och alla tillstånd som krävs från olika myndigheter – kommunen, länsstyrelsen och transportstyrelsen. 

undefined
Den stora orgeln är det känsligaste att flytta.

Ju mer kulturhistoriskt värdefull byggnaden är desto svårare är det.

– När det gäller just kyrkan så blir den dessutom ett flyghinder på sin nya plats, så det måste vi hantera tillsammans med Transportstyrelsen och Swedavia. Det är ett ganska gediget arbete att få till en ny flygzon, säger Joel Ahlquist.

Kyrkobyggnaden ska flyttas i ett enda stycke, därför är det inte så mycket som behöver packas ner. 

– Bänkarna kommer nog stå kvar vid flytten och jag tror även altartavlan får sitta uppe. Det är orgeln som måste monteras ner, men det sköter LKAB, säger Tommy Stridsman.

undefined
Gruvdisponten Hjalmar Lundbohms grav ska också följa med i flytten.

Orgeln tål inte så mycket rörelser för då skulle den bli helt ostämd, förklarar Joel Ahlquist. Efter nedmonteringen ska den förvaras i en lokal med rätt temperatur och klimat tills det är dags att bygga upp den igen.

LKAB vill inte gå ut med vad det kostar att flytta kyrkan.

– Men vi har avsatt medel och det handlar om några hundra miljoner allt som allt. Då ingår också flyttvägen och ett nytt krematorium, säger Joel Ahlquist.

undefined
Här är den nya placeringen för Kiruna kyrka och klockstapel.

De kommer att gräva sig ner under kyrkan och lägga in långa stålbalkar, för att sedan köra in små radiostyrda vagnar. När vagnarna har kopplats ihop är det bara att börja köra iväg kyrkan till nya Kiruna i en beräknad hastighet av fem till sju kilometer i timmen. De räknar med att hinna med att transportera den under en dag någon gång sommaren 2025.

Men innan dess måste den nya tomten saneras. Det är delvis en gammal industritomt, resten är skog som måste röjas. Sedan behöver tomten förbelastas med stora stenar och en grund ska gjutas.

Det som också ska ske i förväg är att den fem kilometer långa färdvägen ska breddas till 40 meter. De andra 21 byggnaderna ska flyttas på samma väg. Efteråt ska vägen återställas till hur den var innan.

Att de skyndar på allting nu är för att inte lägga en våt filt över nybygget, förklarar Joel Ahlquist.

undefined
Evert Lejon och J-O Kostet tycker det är tråkigt att behöva flytta, men ser inget annat alternativ.

– Så länge vi inte har flyttat dit alla byggnader kan vi inte bygga nya bostäder och vi vill bygga så mycket som möjligt så fort som möjligt för att stävja bostadsbristen. Just nu bygger vi lika mycket som vi river, men det räcker inte. LKAB vill få hit 1000 fler medarbetare och då måste vi bygga bostäder. 

Ingen annan än LKAB har de resurser som krävs för att bygga så mycket.

Samtidigt ska gamla Kiruna rivas och marken återställas till en "gruvstadspark". De ska försöka skapa en naturlig miljö av växter och biologisk mångfald där staden tidigare låg. Det kommer inte vara avstängt, men ingen kan bo där på grund av risken för sprickbildning.

Vi går ut utanför kyrkan och bort till gruvdisponent Hjalmar Lundbohms grav som ligger alldeles bredvid inne i skogen av fjällbjörkar. Det var han som gav arkitekten Gustaf Wickman uppdraget att bygga Kiruna kyrka som blev klar 1912.

undefined
När ett hus ska flyttas gräver man först ut under det.

Även Hjalmar Lundbohms grav ska följa med i flytten. Egentligen är det ett brott mot griftefriden att flytta en grav, berättar Tommy Stridsman, men undantag kan göras om man har speciella skäl.

– Att flytta en stad tycker vi är speciella skäl, säger han.

– Det är en otrolig process rent juridiskt att ta sig igenom och den ska dessutom både avkristnas och påkristnas, tillägger Joel Ahlquist.

Efter besöket i kyrkan guidar Joel Ahlquist runt med bil i resten av Kiruna för att ge en bild av det gigantiska flyttprojektet.

Hjalmar Lundbohmsgården har fått sin nya placering på Luossavaaraberget och ska nyinvigas i höst. 

– Det är stora kulturhistoriska värden man tar med sig och vi har vidtagit ganska många åtgärder efter hårda krav från kommunantikvarien, konstaterar han.

Gården har sällskap i kvarteret av flera bläckhornshus med sina vackert välvda tak, ingenjörsvillan och det nya bolagshotellet som är byggt så att det ska likna det gamla efter att det visade sig att det gamla inte gick att flytta. På andra sidan gatan har Lkab byggt upp nya moderna hyreshus.

undefined
Gamla SJ-området är instängslat och flera av husen ska flyttas, medan andra rivs.

Veckan efter invigningen av Kirunas nya centrum 1–3 september i år ska ytterligare sex kulturhistoriska hus flyttas, däribland de så kallade SJ-byggnaderna. Han pekar ut det instängslade området där de ligger. En grävmaskin håller som bäst på att gräva ut under de hus som har valts ut för att bevaras. Några av de andra husen håller däremot på att rivas.

undefined
Kirunaflytt Hjalmar Lundbomgårdens nya placering

Vi passerar den gamla brandstationen och sjukstugan och flera andra byggnader som också ska flyttas under 2024 och 2025. 

Den offentliga konsten ska också få nya platser att stå på.

undefined
Majoriteten av lägenheterna i höghusen i Ortdrivaren är tömda och brevinkasten är förtejpade.

Vi kör slutligen förbi kvarteret Ortdrivaren, ritat av Ralph Erskine, med byggnaderna som i folkmun fått namnen Spottkoppen, Snusdosan, Herrens pris, Berlinmuren och Mullbänken. Arkitekturen är klimatanpassad med mjuka former i syfte att dämpa vindar och minska skuggbildning på norrsidan. Färgerna kommer av midnattssolen och marken och det finns detaljer som påminner om gruvan. Stilen från 1960-talet kallas betongbrutalism. Betongen skulle synas och vara en del av arkitekturen. 

Allt ska rivas. Det enda som blir kvar av Erskines Kirunabyggen är bostadshuset Ormen långe i Svappavaara.

undefined
Höghusen i kvarteret Ortdrivaren har snart inga hyregäster kvar.

De två karakteristiska höghusen i Ortdrivaren är på väg att tömmas nu. Alla lägenheter ska vara utrymda senast sista september. De flesta ytterdörrarna inne i trapphuset har brevinkast som är markerade med gul-svarta tejpbitar och vittnar om att lägenheten innanför är tömd. Ingen av de boende som öppnar när jag ringer på vill ställa upp på intervju, men några berättar att de tycker att det är tråkigt. Det syns i ögonen på dem.

undefined
Kiruna nya centrum med det nya stadshuset till vänster, kulturhuset i mitten och det nya hotellet till höger.

Pensionärerna Evert Lejon och J-O Kostet är ute och flanerar i gamla centrum. Kanske talar de för majoriteten av kommunmedborgarna när de beklagar att de måste flytta.

– Det är ju synd att lämna en fin lägenhet. Men vad ska man göra, säger J-O Kostet.

– Det blir stor en omställning för man har ju billig hyra nu och ska flytta till nya centrum med hyra på 10–12000. Nog skulle jag vilja bo kvar här, men om vi ska leva kvar i Kiruna måste gruvan fortsätta, annars är det bara att stänga staden och flytta söderut, säger Evert Lejon.

undefined
Gamla brandstationen är en av de byggnader som ska flyttas.

Vi lämnar gamla Kiruna och kör till det nya. En bit ifrån centrum svänger Joel Ahlquist in till återvinningscentralen, där ett antal käppar markerar var kyrkan och klockstapeln ska stå, alldeles i närheten av kyrkogården. Det är den högsta punkten i det nya Kiruna, berättar han. Men någon utsikt att tala om är det svårt att föreställa sig att det kan bli, åtminstone inte om man jämför med den nuvarande placeringen där man kan se bort mot fjällvärden.

Längre fram ligger nya centrum med det nya spektakulära vita stadshuset, klocktornet som har fått flytta med från gamla stadshuset, det nya kulturhuset och det nybyggda hotellet. Flera affärs- och bostadskvarter håller på att ta form alldeles bredvid, liksom ett nytt badhus.

– Sammantaget är det här ett av Sveriges största byggprojekt. Det är väldigt mycket spännande grejer som händer samtidigt, säger Joel Ahlquist.

undefined
Den offentliga konsten måste också finna nya platser så småningom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!