FLY föddes i skuggan av bomdåden i Europa

Efter terrorattackerna i Frankrike och Belgien samlade koreografen och dansaren Sidney Leoni sina vänner i sin lägenhet i Bryssel.

Den franske koreografen, dansaren och filmskaparen Sidney Leoni har även sytt kostymerna till föreställningen FLY. "Hela min lägenhet i Bryssel förvandlades till ett arbetsrum, där vi spelade in filmen, sydde kläder och skrev manus", säger han. På bild tillsammans med dansaren Elias Girod.

Den franske koreografen, dansaren och filmskaparen Sidney Leoni har även sytt kostymerna till föreställningen FLY. "Hela min lägenhet i Bryssel förvandlades till ett arbetsrum, där vi spelade in filmen, sydde kläder och skrev manus", säger han. På bild tillsammans med dansaren Elias Girod.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Kultur2020-03-16 06:00

– Jag var mycket påverkad av bombdåden och kände att jag ville skapa en dans för att uttrycka alla mina känslor, säger han.

Det blev slutligen docu-fiction-dance-film-performance verket FLY som har en smygpremiär på Dansinitiativet nästa vecka. Det vill säga ett totalkonstverk där flera olika medier samverkar för att bjuda in publiken till en värld av känslor, önskningar, fantasi och förflyttningar i tid och rum.

– Egentligen ett budskap vi för vidare från balettdansören och koreografen Wacław Niżyński samt skådespelaren Gene Rowlands och filmregissören John Cassevetes. Dessa kulturpersonlighet tillägnade sina liv och sina karriärer till ett utforskande av mänskligheten och mänsklig kärlek.

FLY rör sig därmed tidsmässigt mellan Paris i början på 1910-talet dit den polsk-ryska balettdansören Wacław Niżyński kom tillsammans med Ballets Russes, för att senare landa i Los Angeles 1983 då en film om Niżyńskis liv spelades in med skådespelaren Gena Rowland och hennes man John Cassevetes bakom kameran.

– Men verket visar också upp dagens dansscen i Bryssel, där mina vänner och jag själv bjuder på våra egna livsberättelser, säger Sidney Leoni.

Verket innehåller med andra ord flera lager och med en nyskapande form där flera olika konstformer samverkar.

– Jag har sett många dansföreställningar där man använt sig av filmprojektioner men det har aldrig fungerat. Projektionen har alltid varit starkare än den levande föreställningen. Min utmaning har därför varit att skapa ett verk där film, dans, skådespeleri och liveframträdandet är helt beroende av varandra och där inget visuellt uttryck tar över, säger Sidney Leoni.

Efter tre års arbete är nu totalkonstverket klart. Med på scenen i liveföreställningen finns de tre som spelar huvudrollerna i filmen med samma namn. Förutom Sidney Leoni själv även den finske dansaren Elias Girod och den isländska dansaren Halla Ólafsdóttir.

– Jag kommer från balettvärlden och är därför väl förtrogen med Wacław Niżyński gärning, svarar Elias Girod på frågan om hur han närmat sig gestaltningen av den forne store polsk-ryska dansören som utmärkte sig för sin kraftfulla men likväl graciösa teknik och även förnyade dansen i riktning mot friare uttrycksformer.

Efter förhandsvisningen i Luleå visas föreställningen FLY på Moderna Museet och sedan på ett museum i Bryssel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!