– Det kommer att bli en händelserik öppningshelg, utlovar Emily Fahlén och Asrin Haidari, som återkommer som konstnärliga ledare även för årets biennal.
Den 17 november 2018 återuppstod Luleå konstbiennal, tillika Skandinaviens äldsta biennal, efter att ha legat nere under många år. Då tillföll uppdraget Emily Fahlén, Asrin Haidari och Thomas Hämén som konstnärliga ledare.
– Det var en förutsättning att Thomas jobbade med oss eftersom han kommer från Luleå. För oss var regionen då helt obekant, menar Emily Fahlén.
Men nu satsar Thomas Hämén på sitt eget konstnärskap samtidigt som Emily Fahlén och Asrin Haidari fått förnyat förtroende.
– Vi blev väldigt glada. På ett sätt ganska logiskt eftersom vi kan fortsätta på de etablerade samarbeten vi redan byggt upp. Mycket av vårt fokus är att tillsammans med Maria Ragnestam, verksamhetsutvecklare på Konstfrämjandets nordliga avdelning skapa en hållbar infrastrukturen för biennalen. Skapa ett institutionellt minne, säger de.
De två konstnärliga ledarna jobbar sedan 2017 som en curators duo och driver också galleri Mint i ABF-husets källare i centrala Stockholm där de fokuserar på arbetsrörelsens historia.
– Vi letar externa finansiärer och bidragsgivare till biennalen. Just nu är budgeten hälften så stor som förra biennalen eftersom vi då fick ett stort bidrag från Postkodstiftelsen, den i särklass största stöttepelaren av svenskt kulturliv i dag. Vi vill kunna bjuda på ett lika stort program som förra biennalen, säger Asrin Haidari.
Lyckas de inte ragga fler finansiärer blir det troligen färre konstnärer som ställer ut.
– Men konstpubliken ska gå skadefria ändå, menar Emily Fahlén.
Vilken tematik som kommer att prägla biennalens innehåll är fortfarande under utveckling.
– Samtidskonsten står givetvis i fokus med perspektiv som rör sig från det lokalt specifika till internationella frågor. Men vi vill även stärka andra kulturyttringar i årets upplaga av biennalen. Vi menar att konst, teater, koreografi och litteratur hänger ihop. Vi rör oss normalt mellan dessa fält och vill luckra upp genretänkandet eftersom de olika uttrycken berikar varandra, säger de.
De kommer också hålla fast vid konceptet att Luleåbiennalens program även sprids till andra platser i Norrbotten, dock andra orter än föregående biennal.
– Vi har dessutom bjudit in olika personer från olika kulturella fält, liksom filosofer och andra teoretiker som under en frågeställning reflekterar tillsammans med oss. Så egentligen är vi många fler som tänker och utformar Luleåbiennalens innehåll än förra gången, säger Emily Fahlén.
Fotnot: Luleåbiennalen pågår från 24 oktober 2020 till 17 januari 2021.