– Vår ambition har varit att skapa ett riktigt bra program med så brett utbud som möjligt, inte minst ett program som passar barn och ungdom, säger Mimmi Granberg, en av projektledarna för årets Bok&Bild.
Årets tema för konst- och litteraturbiennalen Bok&Bild är "Förändringens makt". Sedan tidigare är kända namn som Jens Lapidus, Carl-Johan de Geer, Mia Lodalen, Marie Lundström liksom konstnären Knutte Wester klara. Nu presenteras några av de senast bokningarna.
Maxida Märak kommer att hålla en föreläsning om hur orden kan bidra till förändring. Hon kommer dessutom att hålla en workshop i Konstlabbet där ungdomar mellan 13 till 20 år får träna på att uttrycka sig genom det skrivna ordet i samarbete med Luleås fritidsgårdar.
– Vi kommer också att hålla ett regnbågskafé för den unga målgruppen i samarbete med RFSL och Ung Luleå. Tillsammans med Elias Eriksson kan besökarna få lära sig att teckna i ord och känslor för att göra sig hörd, säger Mimmi Granberg.
Författarna Ann-Helén Laestadius och Moa Backe Åstot kommer i ett samtal med Tina Harnesk att prata om identitet, normer, nutid och historia. Båda skildrar i sina författarskap samernas liv och utsatthet. Landskapsfotografen och filmmakaren Robin Eriksson Franzén deltar också med sin egenfinasierade projekt "Deep Roots" – en film om Sveriges sista urskogar. Ett projekt där han under perioder levde ensam i den bistra vinterkylan för att fånga bland annat norrsken.
Dessutom kommer Annika von Hausswolff, bildkonstnär och fotograf som bland annat ställt ut på Venedigbiennalen, och haft en stor retrospektiv utställning av sin konst på Moderna Museet i Stockholm och Moderna Museet i Malmö. Under sitt snart 30-åriga konstnärskap har hon utmanat och fascinerat i gränslandet mellan fiktion och verklighet. Kvinnors utsatta situation, våldsteman och psykoanalytiska teorier har varit återkommande inslag i hennes konst.
Konferencierer under helgen är författaren David Väyrynen och skådespelaren Martin Sundbom.