– Föreställningen "Nåt i Djupet" handlar om alla de krav unga människor möter för att ta sig in i vuxenvärlden, summerar Gunilla Johansson Gyllenspetz, regissör.
Hon är ett känt ansikte för film och tv-publiken. Nu har hon snart tillbringat åtta veckor i Luleå för att regissera teaterhögskolans slutproduktion – där de tre teaterstudenterna Hampus Anveden, Frida Bagri och Matilda Beckerut gör sina sista skådespelarprestationer innan de går ut i arbetslivet som examinerade skådespelare.
– Vi har lekt med kraven från samhällssystemet. Egentligen stora existentiella frågor om livets mening, säger Gunilla Johansson Gyllenspetz.
Den nyskrivna pjäsen "Nåt i Djupet" av Emma Palmkvist är en föreställning som pendlar mellan det absurda till realism, som följer paret Bob och Katrina under en förväntad livsresa där samhälleliga förväntningar slutligen krockar med inre drömmar om att leva sitt eget liv. Det var regissören Gunilla Johansson Gyllenspetz som föreslog pjäsen i en omskriven version för att passa en ung, vuxen publik där de bland annat lagt till en hel del musik.
– Jag jobbar ofta med genomkomponerade föreställningar. Musiken är extremt betydelsebärande i denna uppsättning, närmast som ytterligare en skådespelare, säger Gunilla Johansson Gyllenspetz.
Avgångsklassen består egentligen av åtta teaterstudenter, men på grund av pandemin är det bara tre studenter som medverkar i årets slutproduktion, resten turnerar runt om i landet med en annan produktion som del av deras praktik.
– Min slutpraktik är exempelvis uppskjuten till 2023, säger Hampus Anveden.
Han spelar Bob i pjäsen – en närmast övernitisk positivist – en ambitiös, kärleksfull ung man som strävar efter många vuxenpoäng. Hans sambo, Katrina (gestaltad av Frida Bagri) strävar förvisso också efter ett perfekt liv men börjar ifrågasätta sanningshalten mot sig själv.
– Föreställningen om det "härliga" livet krockar. Hon försöker leva upp till kraven samtidigt som hon kämpar med att vara sann mot sig själv, inte minst när paret får fem bebisar, säger Frida Bagri.
Förutom det unga paret lyfter Matilda Beckers karaktär Mimmi berättelsen till ytterligare en nivå där den samhälleliga analysen fördjupas.
– Mimmi är områdesansvarig, kanske den omtänksamma grannen, kanske samhällssystemet, som tycker att allt är kul och mysigt, men samtidigt är extremt kontrollerande. "Alla gillar vaniljdrömmar". Det är inte ens en fråga – så är det bara, säger Matilda Becker.
Fotnot: Teaterhögskolan slutproduktion "Nåt i Djupet" har premiär den 28 april och spelar 17 föreställningar i Luleå innan den går på turné till Stockholm.