Fågelbok som fångar det säregna ögonblicket

En lavskrika koxar fram på omslaget till Matsåke Bergströms nya bok, den som helt enkelt heter ”Om fåglar i Norrbotten”.

Kultur 13 januari 2020 06:00

Litteratur

Om fåglar i Norrbotten

Text och bild: Matsåke Bergström

Eget förlag

 

Landskapsfågeln som fått så många folkliga namn eftersom den beter sig så folkligt och sällskapligt. Som att äta upp den medhavda matsäcken för skribenten-konstnären själv när han är på spaning, gärna ur handen som om de inte förstod vem som är skapelsens krona. Glädjande nog vanligare även i kusttrakterna.

 

En flitig bokutgivning, men vad utmärker Matsåke Bergströms fågelporträtt? Med en något tung term vill jag kalla det ”situationsträffsäkerheten” – blicken som uppfattar att just sådär uppträder de bevingade, deras koreografi. Den förstår Bergström bättre än de flesta illustratörer och undviker därmed också att göra fågelsituationerna till estetik och dekoration. Han fångar det säregna ögonblicket istället. 

Betrakta alltså bilden av korparna i snögranarna, deras ikoniska siluetter som fäster i all tänkbar mytologi, eller sidensvansarna, en av få arter som kan verka myllrande fast de inte är fler än fyra-fem på en kvist rönnbär. Deras ständiga livlighet. Och så lätet, som bjällror ur en folksaga, silvrigt, på gränsen till det hörbara. Under en begravning där Bergström närvarar slår en flock sidensvansar ner i en närbelägen björk och ackompanjerar hela ceremonin med sin säregna klockringning. Som vore det diktat.

Det är för sådana iakttagelser man måste beundra Bergström som iakttagare.

 

Boken är ett urval av närmare 150 texter och bilder ur tidskriften ”Fåglar i Norrbotten”, med början 1982. En del arter är sådana man nog enbart får träffa i böcker, som stentrasten, vilken 1998 behagade besöka Holmträsk och en villaträdgård där, långt från sina vanliga visten, exempelvis i Israels bergstrakter. Eller sådant som sommargyllingen, med sitt poesinamn, och stäpphöken, den som en majdag 1995 väljer Ersnäs jaktmarker framför Centralasiens. 

 

Ljusa bilder, mot en mörk bakgrund av skogsskövling och klimathot. Mot läsningens slut är det oundvikligt att reflektera etiskt. Denna hotade mångfald - borde vi inte tänka om? Ställa frågan om någon annan än människan ska inneha rättigheter? Den ställs redan av djurrättsaktivister och samtida filosofer som Peter Singer och Tom Regan. De grandiosa tankarna om oförytterliga mänskliga rättigheter, ska de omfatta allt levande? Så att skapelsens krona inte blir så framgångsrik att hon snart blir ensam kvar? 

De levandes rättigheter, så att även stäppfalkens underverk visar sin flykt i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Larmet inför sommaren – myndigheten varnar för bosättningar: "Barn kan leva under misärliknande förhållanden"

Larmet inför sommaren – myndigheten varnar för bosättningar: "Barn kan leva under misärliknande förhållanden"

Debatt: Som förr kan faktiskt vara bättre ibland

Som förr kan faktiskt vara bättre ibland

Ledare: Avgörande att offentliga verksamheter är öppna

Avgörande att offentliga verksamheter är öppna

Splittrat S i Natofrågan • Lundh Sammeli (S): "Det Finland gör får stor betydelse"

Splittrat S i Natofrågan • Lundh Sammeli (S): "Det Finland gör får stor betydelse"

En annan sida av fjälljakten – här väger rennäringen tyngre än fritidsintresset • Inga: "Fritidsjägarna blåser upp konflikten"

En annan sida av fjälljakten – här väger rennäringen tyngre än fritidsintresset • Inga: "Fritidsjägarna blåser upp konflikten"
Visa fler