Karin Smirnoff: "Våld är ett stort ämne, utan lösning"

Skräckmästaren John Ajvide Lindqvist skrev en hel bok i förhoppning om att få kontrakt på tre Millenniumböcker, men det var författaren Karin Smirnoff som fick äran att föra Stieg Larssons Millenniumserie vidare in i samtiden. I tisdags gästade hon Luleås litterära scen Kontext.

Författaren Karin Smirnoff gästade Luleås litterära scen på tisdagskvällen. Ett samtal där arvet efter Stieg Larsson lyftes men också behovet av att föra Millenniumberättelsen vidare in i samtiden.

Författaren Karin Smirnoff gästade Luleås litterära scen på tisdagskvällen. Ett samtal där arvet efter Stieg Larsson lyftes men också behovet av att föra Millenniumberättelsen vidare in i samtiden.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Kultur2023-01-17 21:23

Kontext

Karin Smirnoff i samtal med Kerstin Wixe

Ebeneser, tisdag 17 januari, klockan 19

Att vara den som för vidare Larssons Millenniumberättelse förpliktigar menar vissa, men när Karin Smirnoff tog över stafettpinnen förflyttade hon serien från storstaden till det fiktiva Gasskas i Norrbotten – en plats hon snott delar från Luleå, Boden, Älvsbyn och Jokkmokks kommuner för att skapa ett samhälle där nutida industrisatsningar i länet blir en fond till hennes första bok "Havsörnens skrik", med de välkända karaktärerna Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. 

Hon skrev på kontraktet hösten 2021 – ett år senare var romanen klar – en bedrift med tanke på att hon strök halva boken med cirka fyra veckor kvar till deadline. 

– Jag hade inte tagit mig fram till slutet och kände att jag var för styrd av mitt synopsis. Jag lämnade pliktskrivandet för att skriva på riktigt, ösa på och låta karaktärerna styra. Jag har alltid varit tydlig med att jag måste göra min grej och inte imitera Stieg Larssons språk, även om jag närmar mig hans värld med respekt. Jag menar, jag precis som Stieg Larsson, skriver om liknande ämnen.

Hon lyfter tematiken om mäns våld mot kvinnor, utsatta barn och våldets närvaro både globalt och i det nära livet. Kanske inte minst rika människors övergrepp på natur och människor där profit är överordnat alla andra värden.

– Jag körde bil när LKAB lanserade sitt stora nya fynd, men jag saknade kritiska frågor. Jag tar inte ställning, men självklart har de nya fyndigheterna en baksida. Det måste också lyftas fram, inte minst med tanke på våra minoriteter, säger Karin Smirnoff.

Och det är elförsörjningen som står i fokus, ett samtida ämne med bäring i den dagsaktuella debatten. I "Havsörnens skrik" står nämligen kommunchefen Henry Salo med öppna armar med erbjudande om billig el och mark när ett vindkraftsbolag vill etablera sig – sorgligt nog ett företag som styrs av en kriminell som strävar efter legitima affärer med blodspengar.

– Fördelen med att skriva en serie om tre böcker är att jag kan fördjupa karaktärerna och dessutom lämna vissa frågor öppna för svar i kommande böcker.

Redan nu avslöjar Karin Smirnoff, att det som är ett av världens största bokprojekt med lansering i dag i ett 40-tal länder i världen, kommer att handla om gruvor i nästa bok där en ny karaktär gör entré – nämligen "Vargmannen". Det vill säga en korsning mellan varg och man.

– Jag kommer också att åka till Island med "Städaren", en karaktär jag tycker om, trots hans våldskapital. Han föder havsörnar med likdelar men har också rätten att ändra kurs i livet och utvecklas i framtiden, säger Karin Smirnoff. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!