Tillsammans ger textilkonstnären Ida Isak Westerberg och fotografen Anna Classon myren en egen röst samtidigt som Kornelia Nilsson Waller och Isabell Nilsson byggt upp ett utopiskt miniatyrsamhälle med syfte att väcka drömmar om de liv vi vill leva.
Utställningarna "När myren talar" och "En skala ner" ingår i Galleri Systers konstprojekt "Samarbete" - ett projekt där själva konstprocessen och samarbetet mellan två konstnärer står i fokus.
– Vi vill undersöka de kreativa aspekterna i projektet. Vad händer när man tvingas möta en annan människans tankebanor. Vår erfarenhet säger att det händer nya saker när konstnärer ges möjlighet att arbeta tillsammans, säger Anja Örn, Galleri Syster.
Ida Isak Westerberg och Anna Classon har länge velat samarbeta runt ett konstprojekt utifrån sina egna fält där det textila uttrycket möter fotobaserad konst.
– Det var jag som föreslog att vi skulle använda myren som utgångspunkt. Våtmarker är fascinerade platser, spännande men också farliga, säger Ida Isak Westerberg.
Samarbetet mellan de två konstnärerna utvecklades till att de även började samarbeta med de våtmarker de undersökte. Ida Isak Westerberg grävde ned olika textiler i myren medan Anna Carlsson grävde ned fotonegativ, som hon lät ligga under olika tidsperioder, i våtmarken nära hennes hem i Stockholm
Och resultatet var både oväntat och fascinerade.
– Det har blivit så många olika färger, vissa närmast klarblå eller gått mot rosarött, säger Anna Classon.
Ida Isak Westerbergs textiler som den grävt ned på olika sätt i en myr utanför Övertorneå och som gestaltats på olika sätt i utställningslokalen kompletteras i "När myren talar" med Anna Classons fotografier av de negativ hon utsatt för våtmarkens förmultningsprocesser.
– Egentligen har vi lämnat över och släppt kontrollen över resultatet till myrmarkens olika biologiska processer - ett samarbete vi gärna fortsätter, säger Ida Isak Westerberg.
Kornelia Nilsson Waller och Isabell Nilsson är gamla roommates och är vana att arbeta tillsammans.
– Vårt vardagsrum var närmast en stor, kreativ ateljé, säger Isabell Nilsson.
Sedan två år tillbaka bor de i olika städer och Galleri Systers projekt "Samarbete" blev ett sätt att hålla kontakten. Båda gillar att rita hus, interiörer samt att de intresserar sig för samhällsstrukturer. Det gemensamma projektet blev därför ett utopisk miniatyrsamhälle där de lämnat öppet för konstpublikens egna tolkningar och drömmar. Miniatyrsamhället består av en massa fantasifulla hus tillverkade av glasspinnar, pantflaskor, sugrör och annat återvunnet material.
– Vi vill hylla dockhuskonsten. Det barnsliga och fantasifulla i vår tillvaro med det är också vårt sätt att utmana bilden av vad som är "rätt" konst i det offentliga rummet, säger Kornelia Nilsson Waller.