– Det är det roligaste projekt jag upplevt. Lustfyllt och kreativt utan stora kriser som annars sker när jag arbetar själv, säger Andrea Lundgren, ursprungligen från Boden.
Hon är en hyllad författare, senast för novellsamlingen "Nordisk fauna". Ett författarskap med djupa rötter i den norrbottniska naturen och där drömmar är betydelsebärande för att hitta fram till det som Birgitta Trotzig kallade "en psykisk djupnivå". Det vill säga livet vi vanligtvis inte har någon kontakt med i vardagens omloppsbana.
Och det var också efter läsningen av Andrea Lundgrens "Nordisk fauna" som konstnären Helena Wikström från Umeå tog kontakt och föreslog ett samarbete. Då var Helena uppfylld av de cirka 10 000 urbana rävar som bor i London samtidigt som Andrea var helt besatt av grävlingar.
– Det hade flyttat in en grävling under min skrivarstuga i Vittjärv och förutom att jag letade efter grävlingen för att få se den smög den sig också in i mina drömmar. I drömmen har jag talat med den, säger Andrea Lundgren.
Hon beskriver projektet som ett grävande efter teman – en resa ned till underjorden där transformationer kan ske och man kan komma ut som en annan.
– Det finns ledtrådar och referenser för besökarna att pussla ihop. Det går att upptäcka och hitta saker i vårt gryt som består av fem olika rum, säger hon.
Ganska snart insåg Helena och Andrea att deras projekt krävde ljud. Musikern Linus Johansson, som gått på musiklinjen i Boden tillsammans med Andrea, kontaktades och duon blev en trio.
– Jag har närmast reagerat på vad Helena och Andrea skapat och gjort musik med inspiration från deras verk. Jag har bland annat spelat in många kroppsljud, säger han.
Nere i grytet är det mänskliga genomträngt av jordar och tunnlar där många röster talar, sjunger och viskar i munnen på varandra. Skulpturer, film- och ljudinstallationer skapar närmast ett helt nytt universum med inspiration från sagor, myter och uråldriga språk som talar genom tiderna. Helena Wikströms tredimensionella installationer och filmer kontrasteras mot trassliga rum i en sorts organisk multiresa.
– Under jorden existerar lager av tid och gamla riken. En plats som befolkas av varelser som tvingas lita på andra sinnen än synen. En puls, en rytm och en tyngd som bjuder på ett motstånd, säger Andrea Lundgren.
Hon har bidragit med ett antal texter men har också jobbat rumsligt för första gången.
– Jättekul, verkligen, säger hon och får medhåll från sina kamrater.
Helena Wikström, som upplevde att hennes konstnärskap gick lite på sparlåga, hittade tillbaka till lusten. Stora skulpturala former i papier-maché, täckbark och förgyllda kvistar skapar en jordig atmosfär där man kan hitta saker och ting. Bland annat ett stort granatäpple, som enligt myten om underjordens drottning Persefone,, lurats av Hades att äta ett granatäpple medan hon var i underjorden, och om man en gång äter av de dödas mat, kan man aldrig lämna deras land.
– Utställningen "under marken" kräver tid. Det finns mycket att upptäcka men jag tror inte att små barn ska träda in i vår underjord. Det kan vara för läskigt, säger Andrea Lundgren.
Fotnot: Utställningen har digitalt vernissage på fredag och öppnas för publiken på lördag, för tre konstbesökare åt gången.