– Det känns konstigt och lite kymigt. Jag har absolut ingen önskan att rida på någon virusvåg och önskar att jag skrivit klart sista delen i höstas. Samtidigt är böckernas tematik aktuellt även om jag verkligen skruvat upp dödligheten i min fiktiva berättelse om ett virusutbrott, säger han.
Ja, att ljudboksserien "Virus" skulle sammanfalla med en global pandemi fanns inte på världskartan när Daniel Åberg för fyra år sedan började skriva på ljudboksserien "Virus". En berättelse, som i Sverige har mer än 700 000 lyssningar, och där ett virus sprider sig som en löpeld med en dödlighet på 99,5 procent. Lyssnaren får följa ett antal huvudkaraktärer först i Stockholm och senare också i Kiruna i takt med att berättelsen fortskrider.
– Från bok nummer fem utspelar sig ungefär 50 procent av handlingen i Kiruna som är den enda staden som undkommit smittspridningen av viruset. Det som återstår av dagens Sverige är en mindre enklav överlevare i Stockholm och så befolkningen i Kiruna som från början styrs av ett civilt styre men som utmanas av en hårdför militär gruppering om makten över människorna.
I Daniel Åbergs fiktiva värld finns förvisso paralleller till den epidemi världen tampas med idag. Exempelvis är Kiruna en stängd stad, med stängsel, för att undvika smittade och immuna människor att sprida viruset vidare. Och precis som USA:s utrikesminister Mike Pompeo påstår att det finns bevisning för att coronavirusutbrottet har sitt ursprung i ett laboratorium i staden Wuhan i Kina är det just ett sådant scenario som är orsaken till virusutbrottet i Daniel Åbergs berättelse, när en vapenhandlare stjäl en muterad variant av Marburg-viruset från ett säkerhetsklassat forskningslaboratorium i Solna.
– Det finns resonemang inom forskningen om att just denna säkerhetsklassade virusforskning, som faktiskt sker runt om i världen där man byter virus med varandra, är en stor fara mot mänskligheten. Helt enkelt eftersom att misstag kan ske trots rigorösa säkerhetsföreskrifter. Men som sagts min ljudboksserie är fiktion, ingenting annat. Konspirationsteorier är alltid kittlande, men verkligheten är sällan lika spännande, menar han.
I den avslutande sjunde delen av Virus står allt och väger – kommer de "goda" eller "onda" att ta makten över den spillra av mänskligheten som finns kvar i det vi idag kallar Sverige – och därmed har Daniel Åberg satt punkt efter totalt 3,8 miljoner tecken inklusive blanktecken eller sju böcker på drygt 400 sidor vardera.
Men berättelsen kommer dock att leva vidare som lokala spinoffer på andra marknader där virusutbrottet kommer att eskalera både i Mumbai och Amsterdam.
– Det är så klart jätteroligt att andra fortsätter skriva på min skapelse. I Nederländerna vet jag att man redan börjat skriva på en egen historia utifrån min berättelse. Indien kommer senare, men jag kommer att fungera som en kreativ showrunner med vetorätt över deras stories.
Själv sitter han nu och skriver på andra delen av ljudboksserien "Nära gränsen" som utspelar sig i Pajala. Även det en actionfylld berättelse, vars första del kom ut i höstas. Dessutom har han blivit uppvaktad av Sveriges Radio som vill att han gör en serie för P3 – en blandning mellan radioteater och ljudbok.
– Men sedan funderar jag på att ta ett halvår för att skriva en annan typ av berättelse - en historia utan action och cliffhangers, säger Daniel Åberg.