Skulptur till mördade Ing-Marie Wieselgrens gärning

Klockan 13.50, en onsdag, larmades polisen till Donners plats i Visby i samband med Almedalsveckan sommaren 2022. En kvinna hade knivhuggits. Det var Ing-Marie Wieselgren, som dog trots livräddande åtgärder. Nu hedras hennes gärning med en minnesplats, gjord av konstnärsduon Tomas och Anja Örn från Luleå.

Konstnärsduon Tomas och Anja Örn vann den utlysta tävlingen om att skapa en minnesplats över Ing-Marie Wieselgrens gärning som dödades i en knivattack under Almedalsveckan sommaren 2022

Konstnärsduon Tomas och Anja Örn vann den utlysta tävlingen om att skapa en minnesplats över Ing-Marie Wieselgrens gärning som dödades i en knivattack under Almedalsveckan sommaren 2022

Foto: Eva Åström

Kultur2023-12-13 13:10

Läkaren Ing-Marie Wieselgren arbetade som psykiatrisamordnare för SKR, Sveriges kommuner och regioner och var på plats i Almedalen för att delta i flera seminarium och var en stark röst för allas rätt till psykisk hälsa med barn och unga vuxna i fokus, när hon knivmördades av en tidigare ostraffad 32-årig man.

Nu vill man hedra hennes gärning med en minnesplats i Almedalen, ett uppdrag som gick till konstnärsduon Tomas och Anja Örn från Luleå.

undefined
Konstnärsduon Tomas och Anja Örn tog fasta på Ing-Marie Wieselgrens betoning av att lyssnandet är betydelsebärande i samtal. "Hennes kall var att kämpa för de svaga i samhället och ge alla en möjlighet till en röst. Därför har vi låtit trädet lyssna ned i marken", säger de.

Skulpturen "Lyssnandet" står klar i KKV:s verkstad ute på Kronan och duon funderar hur de ska kapa verket för vidare frakt till gjuteriet i Stockholm som ska förvandla den nu vita björken till en bronsskulptur.

– Vi hoppas att den ska stå på plats till kommande Almedalsvecka och bli den mötesplats för samtal som beställaren önskat, säger Anja Örn.

De fick uppdraget efter en utlyst tävling och fick också träffa en släkting till Ing-Marie Wieselgren för att få en känsla över vilken person hon var.

– Hennes kall var de svaga i samhället och kämpade för allas rätt till psykisk hälsa. Hon betonade vikten av att lyssna i ett samtal.  Därför har vi också karvat in några av hennes citat i den böjda björken, säger Tomas Örn.

Han läser högt: "När jag inte orkar, orkar du", "Ingen människa blir bättre för att man är rädd", "Det finns ingenting som lyfter oss som att hjälpa andra människor", alla ord från Ing-Marie Wieselgren.

undefined
En liten modell i brons över skulpturen "Lyssnandet" som i mycket större format ska placeras i Almedalen som ett minne över Ing-Marie Wieselgren gärning. Wieselgren dödades i en knivattack i Almedalen sommaren 2022.

– Vi är mycket ute i skogen. Träd har en sådan symbolisk kraft på många olika plan, inte minst dess läkande kraft. Och även om vi tänkt på tunna björkar som knäcks när det blir för kallt vintertid, böjs träden på Gotland på samma sätt av vinden. Därför valde vi en spenslig björk för vårt visuella berättande, säger Anja Örn.

Och att skulpturen gjuts i brons har med hållbarhet att göra samt att materialet åldras vackert.

– Egentligen har jag en ganska tvetydig relation till brons med alla statyer av kungligheter och andra maktens män som finns i stadsbilden, samtidigt handlar det om en otrolig hantverksskicklighet och inte minst att brons håller över tid, även om det är otroligt tidsödande att jobba med brons på grund av tillverkningen kräver många moment.  Därför roligt att få jobba med gjuteriet i Stockholm. Vi känner oss trygga med dem, säger Anja Örn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!