– Teoretiskt är det ett fantastiskt projekt. Min idé var att ta denna mångspråkiga tanke och förlägga den i samtiden, säger konstnären Andjeas Ejiksson, som gjort en film med utgångspunkt i Eurikon.
Eurikon, var ett projekt som initierades av European Broadcast Union och som genomfördes under fem veckolånga sändningar. Ett femtontal public service-tjänster från Västeuropa och Nordafrika samt ett stort antal journalister, kameramän och översättare samlades i simultanöversatta direktsändningar.
– En bärande idé var att låta ett team från Schweiz bevaka en nyhetshändelse i Italien och att ett italienskt team skulle bevaka en nyhet i Österrike. En god tanke, menar Andjeas Ejiksson.
Men Eurikon blev ett kortlivat projekt. Det blev ingen europeisk public service-service.
– Eurikon drogs igång under tid då Europa och föreställningen om europeisk identitet var betydelsebärande. Efterkrigstidens hopp om fred och samarbete var fortfarande levande. EU-kritiken kom snarast från vänsterpolitiskt håll medan den idag ersatts av högernationalistiska krafter. Europa präglas av splittring i stället för drömmen om en transnationell värdegrund och identitet.
I sin konstnärliga forskning har Andjeas Ejiksson skapat filmen "Television without frontiers" där han sammanfört ett antal tv- och mediapersonligheter i och utanför Europa och skapat ett fiktivt, mångspråkigt tv-program.
– Jag är intresserad av europeisk kultur och dess medielandskap, men också av den språkpolitiska frågan. Jag menar hur skapar man en public service-tjänst på många språk och vad skulle den i så fall fyllas med för innehåll. Finns det ett behov av public service fortfarande?
Han tycker själv det vore spännande med en transnationell public service plattform men menar att den idén idag är djupt problematisk.
– Public service är djupt ifrågasatt från vissa politiska håll. Och visst finns det en fara med en gemensam europeisk public service plattform. Men i den globala värld vi lever i tycker jag att det är viktigt att diskutera vad som är offentligt och vilka perspektiv som ges plats i offentligheten.En gemensam public service-plattform skulle kunna belysa och ge perspektiv på den svenska offentligheten. En sorts tidslig förflyttning, säger Andjeas Ejiksson.
Fotnot: Filmvisningen av "Television without frontiers" föregicks av ett panelsamtal under rubriken "Common grounds? – Europa på avstånd" där behovet och eventuella faror med ett transnationellt medielandskap debatterades.