I klippet: Ehrenberg om varför döden är ointressant.
Det menar journalisten och entreprenören Johan Ehrenberg som nyligen avslöjat att han är döende i cancer.
Han besöker Luleå för att berätta om sin nya bok "Falska minnen" där han skriver om sin sjukdom, sina 40 år med ETC men också den politiska och ekonomiska utvecklingen han anser bidragit till den samhällssituation vi lever i idag.
Johan Ehrenberg har nämligen ett övergripande mål med allt han gör de åren han har kvar innan sista andetaget tas. Han vill rädda jorden. Och han säger sig ha lösningar också, men det återvänder vi till senare i texten.
– Cancerbeskedet var en vändpunkt. Visst, jag var ledsen, men efter en tid kunde jag uppskatta vilken gåva livet är. Att det fanns en utmätt tid att ta tillvara och då vill jag göra nytta.
Låt oss säga att han närmast kavlade upp armarna. Kraften och energin hade han sedan tidigare. Snarare, beskriver han det som att han fann ett fokus, efter cancerbeskedet, han tidigare saknat. Sedan 1990-talet har han aktivt arbetat för att hejda klimatkrisen. Nu blev det det övergripande målet. Därför, menar han, berättande han inte om sin sjukdom på fem år.
– Jag ville starta upp ett antal projekt. Jag ville inte stjäla fokus från det som är viktigt - att bryta åsikts- och mediemonopolet, skapa motröster så att vi kan ändra vår klimatpolitik.
Känd kanske främst som samhällsdebattör på vänsterkanten och journalist, fokuserar han nu kanske lika mycket på sitt entreprenörskap. Det är inte bara tidningen ETC som expanderar utan Ehrenberg har sedan 1990-talet startat flera företag med inriktning på att skapa ren el. Bland annat driver han elbolaget ETC El och är en stark förespråkare för solcellsenergi.
– ETC är inte en tidning utan ett politiskt projekt, säger han med övertygelse.
Politisk, men inte ett politiskt parti. Det förtydligar han. Partipolitiken har han nämligen aldrig befattat sig med sedan han tillsammans men kamrater startade Partisano, sedemera ETC 1976.
Snarare beskriver han partipolitiken som en egen maktelit, där partilojaliteten ställs över övertygelsen och samhällsutvecklingen. Menar att det är orsaken till att partierna förlorar medlemmar i rasande takt.
– Vänsterpartiet är närmast socialdemokrater, socialdemokrater är liberaler och miljöpartiet... De kommer aldrig att kunna betala sin klimatskuld eftersom de gick med på att sälja Vattenfalls kolkraftsverk till en riskkapitalist som snabbt deklarerade att nu skulle han satsa på kolkraft i Europa. Jag har ärligt lättare att köpa att Donald Trump hävdar att det inte finns något klimathot. Han är en köpt dräng av lobbygrupper, men att Ibrahim Baylan (s) och Lise Nordin (mp), båda bra personer, skyllde på Norge och EU, när de försvarade försäljningen av Vattenfalls kolkraft. Det har jag svårare att förlåta. De förråde sig själva och sina väljare.
Men du är socialist?
– Självklart. Tänk bara på ordet men dela upp det i två delar - social-ist, till skillnad från kapital-ist. Socialismen handlar om att vara social, föra människor samman för att ta makten över sina liv, det vill säga att inte vara fångna i ett kapitalistiskt system, där pensionspengar boostar börsen eller där vi med offentliga medel måste rädda privata banker. Socialismen är en frihetsrörelse. Den enskilt bästa frihetsrörelsen. Att rädda jorden kommer aldrig att vara lönsamt, men tänk efter, det kan vara en god idé ändå.
Och vilka lösningar har han då för att rädda jorden? Ja, det Johan Ehrenberg främst förespråkar är att skapa en ren elproduktion, oberoende av fossila bränslen.
– Det stora problemet är att 80 procent av våra växthusgaser kommer från fossil energi, det vill säga olja, gas och kol. Och det är främst produktionen som måste förändras. Där har marknaden och makten försökt överföra ansvaret på konsumenterna, att vi köper fel saker. Men produceras fel saker, på ett fel sätt, så vad är så alternativen.
Johan Ehrenbergs svar är att själva förändra och framför allt ta makt över energiproduktionen. Hans svar är solcellsenergi i egen regi. Solceller på sin bostad, sin bostadsrättsförening eller en solcellspark i kommunen, för att ta några exempel.
– Att tro på en återgång till en livsstil som på 1960-talet är en utopi. Därför ska energiproduktionen elektrifieras, trots att energibolagen driver sin egen mycket starka lobbykampanj. Vi ska kunna resa, utbyta erfarenheter och uppleva nya saker, men inte med flyg. Och vi måste göra det själva. Politiken klarar det inte, kapitalismen är inte intresserad.
Johan Ehrenberg återvänder till sitt mantra: Vad kan du göra för att skapa förändring?
Han har nämligen bannlyst påståendet "någon borde" i sin vokabular. Precis som han inte är speciellt intresserad över att prata om varför han, åtminstonde en gång i tiden, var för att Sverige skulle införa euron som valuta.
– Jag har inte räknat på det idag, säger han.