Han deltar i konstvärldens olympiad – Venedigbiennalen

Det 1,5 ton tunga konstverket har lämnat Jokkmokk och Kieksiäisvaara. Nu på väg mot det som kallas konstvärldens olympiad. Vi talar om den 59:e upplagan av Venedigbiennalen där Anders Sunna är en av de samiska konstnärer deltar i den nordiska paviljonen.

Konstnären Anders Sunna och sonen Folke 3 år där en av de tolv målningar som ingår i hans 1,5 ton tunga konstinstallation " Olagliga andar från Sápmi" skymtar i bakgrunden. "Det är lite hemligt vad jag kommer att ställa ut", säger han.

Konstnären Anders Sunna och sonen Folke 3 år där en av de tolv målningar som ingår i hans 1,5 ton tunga konstinstallation " Olagliga andar från Sápmi" skymtar i bakgrunden. "Det är lite hemligt vad jag kommer att ställa ut", säger han.

Foto: Eva Åström

Kultur2022-03-05 14:00

Vi skriver den 25 februari. Solen skiner över ett vintervitt Jokkmokk och Anders Sunna möter upp vid sin ateljé tillsammans med två av sina fyra barn, Folke, 3 år och Helmi, 1 år.

undefined
Den samiska konstnären Anders Sunna har gjort sig känd för sitt politiska konstnärskap. Nu ställer han ut tillsammans med två andra konstnärer från Sápmi i den nordiska salongen på Venedigbiennalen 2022.

Det är nämligen sista chansen att få se en skymt av det gigantiska konstverk han målat och tillverkat specifikt för årets Venedigbiennal. Denna dag ska nämligen de återstående målningarna packas ihop innan vidare transport till Pajala. Där, i hans hemby Kieksiäisvaara, finns nämligen fler delar till hans konstinstallation, tillverkade av många medlemmar i familjen Sunna, enligt hans egna ritningar. Dessutom ska även ett ljudverk, skapat av en musikprofessor i Berlin, installeras när alla delar till det 15 meter långa och 3 meter höga verket är på plats i Venedig.

– När jag fick frågan om att medverka på Venedigbiennalen i början på 2020? Jo, det kunde jag vara med på, säger han och ler.

Vi talar om en plats i konstvärldens olympiad, ett nålsöga de flesta konstnärer bara kan drömma om, men Anders Sunna verkar ta det med ro.

– Det gäller att inte tänka så mycket. Inbjudan får inte stiga en åt huvudet. Då blir inte mycket gjort, säger han.

undefined
Denna målning kommer Anders Sunna att bränna ned innan vernissaget den 23 april 2022 i Venedig - en symbol för de övergrepp, han anser, att hans familj fått utstå av länsstyrelsen i Norrbotten och Sametinget.

Det verk han kommer att ställa ut är en berättelse – en familjehistoria – om hur en familj sakta men säkert förlorar sina renmärken. Verket "Olagliga andar från Sápmi" är en känga mot både länsstyrelsen i Norrbotten och Sametinget.

– Det var Sametinget som tog bort familjens sista renmärke 2019, säger han.

Förutom konstinstallationen som består av 108 delar, varav 12 delar består av stora målningar, kommer han också att bränna upp en målning på plats som symboliserar det övergrepp han anser att hans familj varit utsatt för av länsstyrelsen och Sametinget.

– Vad som blir kvar av den målningen vet jag inte. Det råder eldningsförbud under biennalen, så jag får göra manifestationen innan vernissaget, säger han.

undefined
Tyvärr är inga barn välkomna på vernissaget av den 59:e upplagan av Venedigbiennalen. Konstnären Anders Sunna hoppas dock att familjen kan komma ned senare till Venedig. På bild tillsammans med två av sina fyra barn, Folke 3 år och Helmi, 1 år, i sin ateljé i Jokkmokk.

Förutom Anders Sunna kommer de samiska konstnärerna Pauliina Feodoroff från Keväjärvi i norra Finland och Máret Ánne Sara från Kautokeino i Nordnorge att representera Sápmi i den nordiska paviljongen.

Det är Office for Contemporary art i Norge (OCA) som har huvudansvaret över utställningarna i paviljongen under konstbiennalen i Venedig 2022.

– Det är ett historiskt ögonblick, då det är första gången som den nordiska paviljongen under konstbiennalen i Venedig enbart kommer att representeras av samiska konstnärer och första gången som det samiska folket erkänns som en nation i den internationella konstvärlden, säger Katya García-Antón, direktör för Office for Contemporary art i Norge (OCA) till SVT.

Och Anders Sunna håller med.

– Det är viktigt att Sápmi blir mer synligt och att samerna stärks som ett urfolk. Att omvärlden också känner till mer om oss. Jag känner Pauliina och Máret Ánne Sara sedan tidigare. Vi har jobbat ihop. Alla vi tre vill verkligen ge allt man har och stå upp för våra åsikter, säger Anders Sunna.

Under en månad kommer han att vara på plats i Venedig för att installera sin 1,5 ton tunga konstinstallation i den nordiska paviljongen – en byggnad som ritades av Sverre Fehn och invigdes 1962 i parkområdet Giardini som är centrum för Venedigbiennalen.

– Jag har aldrig besökt Venedigbiennalen utan var där i oktober förra året för första gången för att rekognosera. Det är en fin plats, men där finns ingen snö. Jag hade ärligt hellre varit hemma i byn i april, den bästa årstiden i Sápmi. Dessutom tycker jag inte om att resa, säger Anders Sunna.

Fotnot: Årets biennal har titeln "The Milk of Dreams", efter en bok av surrealisten Leonora Carrington, som bjuder på magiska berättelser där allt kan transformeras genom fantasi. Huvudcurator är Cecilia Alemani, från Italien, baserad i New York.

Venedigbiennalen

Den 28 februari meddelade curatorn och konstnärerna som skulle deltagit i den ryska paviljongen att de avbryter deltagandet i den 59:e internationella konstutställningen med anledning av kriget i Ukraina, i solidaritet med det ukrainska folket. 

Biennalen som vanligtvis äger rum vart annat år skulle enligt planen ha anordnats 2021, men har på grund av coronapandemin skjutits upp ett år. Biennalen invigs den 23 april och pågår till 27 november 2022. Venedigbiennalen startade 1895.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!