– Alla våra examensprojekt går under paraplyet design, säger Monica Sandberg, en av de elva studenterna som deltar i utställningen på Norrbottens museum.
Studenterna har under den treåriga utbildningen studerat visuellt skapande och utforskat samhällsrelaterade normer och värderingar, samt hur designprocessen kan användas för att utforska problem och hitta kreativa lösningar för visuell kommunikation.
Evelina Utterström har exempelvis i sitt examensarbete "Med dina sinnen" utvecklat en godisdesign för synskadade.
– Idag har bara läkemedelsförpackningar blindskrift. Därför har jag jobbat med sinnesdesign. Med hjälp av det taktila och doften kan även synskadade ta del av min monokroma svartvita "godisbutik", säger hon.
Monica Sandberg har valt en annan inriktning när hon skapat ett modevarumärke för lantbrukare med inspiration från hiphopens estetik.
– Det finns många förutfattade meningar om bönder, både vad gäller utseende och beteende. I Nationalencyklopedin står till exempel:“Bonde var tidigare ett skällsord, en beteckning för lat och dum underklass”. De fördomarna vill jag slå hål på med mitt varumärke "Kotüre" som i stort handlar om makten att definiera sig själv. Därför har jag designat artefakter i form av kläder och redskap, bland annat ett mjölkorgan i en helt ny stil. Jag har gjort det för att skapa ett nytt seende på föremål som används i lantbruket, dels utmana bilden av lantbrukare och även fördomar i stort, säger hon.
Miranda Risvall och Melinda Asplund har båda utvecklat produkter där självkänsla och psykisk ohälsa står i fokus, om än på olika sätt. Miranda Risvall har utvecklat metodboken "Som jag är" medan Melinda Asplund har skapat appen "Insikt" – tänkt att vara ett stöd för den som mår dåligt och vill bli mer medveten kring sitt eget mående, se mönster och få ökad kunskap om psykisk ohälsa.
– I stort handlar det om att bli medveten om sina känslor och tankar över tid, säger Melinda Asplund.
Brädspelet "Normbreaker" är Greta Thurfjells skapelse med ungdomar som målgrupp.
– Med hjälp av frågekort får ungdomarna tänka, reflektera och bli uppmärksamma på de normer styr våra val och hur vi förväntas vara. Jag vill bidra till kunskap så att unga personer som försöker hitta sig själva i världen kan utvecklas istället för att begränsas av samhälleliga normer, säger hon.
"Bortom formen" visas på Norrbottens museum fram till och med 2 juni.