– Det är en stor glädje att nu få visa delar av Kirunas konstsamling som legat i en källare så många år, säger Gunilla Kangas.
Det är Maria Ragnestam och Paulina Granat från Konstfrämjandet Norrbotten som curerat utställningen, som förutom verk från Kirunas konstsamling även bjuder på helt nyskapade verk av konstnärer i området. Bland annat har Torbjörn Ömalm skapat ljudverket "Vi har ju fan inget val" som består av fältinspelningar, röster på olika språk och instrumentala partier. Ett verk som även finns representerad på två olika platser i gamla Kiruna.
– Vi är alla vana vid att mötas av skvalmusik när vi besöker affärer. Torbjörn Ömalms verk berättar en annan historia och är ett komplement till Kirunas konstsamling, säger Maria Ragnestam.
För det är i mellanrummen mellan de vedertagna berättelserna och bilden av Kiruna som det finns en osjungen sanning, menar Paulina Granat.
Hon är ursprungligen etnolog och har verkligen gått igång på de odokumenterade berättelserna, där även den individuella upplevelsen av en plats berättar något viktigt.
– Det generella har en tendens att bli allenarådande. Och vi menar att även det personligt, individuella berättar en historia lika värdefull och allmänmänsklig som "bilden av Kiruna", säger Maria Ragnestam.
De exemplifierar med Rönn-Lisa Zakrisson Påve som lånat ut sina anteckningsböcker där individer, marker och Malmfältens industri skrivs genom handens rörelser in i utställningen.
– Det finns en generell bild och historia runt Kirunas konstsamling men det finns gömda och bortglömda berättelser, inte minst kvinnors och urfolkens konst, säger Maria Ragnestam.
Exempelvis lyfter curatorerna fram textilkonstnären Barbro Nilsson, vars fem meter långa väv "Solvägen" hängt i en skolmatsal och bleknat.
– Hon vävde flera av Sven "X-et" Erixson målningar. Han är känd i Kiruna, men Barbro Nilsson har fallit i glömska. Precis som historien om den vilda strejken bland städerskor som utbröt i Kiruna, Malmberg och Svappavaara på 1970-talet. Alla minns gruvstrejken, men vem minns städerskornas strejk? Därför mycket värdefullt att textilkonstnären Matilda Kenttä lyfter fram denna historia i verket "Båset", säger Maria Ragnestam
Även delar av den offentliga konsten har en plats i utställningen, bland annat Erling Johanssons verk "Moln över Metapontien", som består av 28 delar och har smyckat badhuset i Kiruna.
– Den offentliga konsten möter alla, oberoende om man är intresserad eller inte. Erling Johanssons verk har hängt i taket på badhuset och många har tittat på dem när man simmat ryggsim. Nu får de en ny kontext, vilket ger en annan dimension till verket, säger Maria Ragnestam och Paulina Granat.