Deckarförfattaren: "Jag är jätterädd för läskigheter"

Hon är mörkrädd och rädd för våld och läskigheter. Nu släpper Sofia Rutbäck Eriksson, tillsammans med Sherlock Holmes-experten Mattias Boström, fyra mysdeckare som utspelas i Luleå och Norrbotten.

Sofia Rutbäck Eriksson har tillsammans med Sherlock Holmes-experten Mattias Boström skrivit fyra mysdeckare om "Katarinas eminenta detektivbyrå" som är placerad i Luleå.

Sofia Rutbäck Eriksson har tillsammans med Sherlock Holmes-experten Mattias Boström skrivit fyra mysdeckare om "Katarinas eminenta detektivbyrå" som är placerad i Luleå.

Foto: Pressbild

Kultur2021-07-23 06:00

– Ärligt trodde jag aldrig att jag skulle skriva en deckare eftersom jag är så lättskrämd, men när jag såg Mattias Boström och förlaget Lind&co efterfrågan på författare till mysdeckare fick jag en idé som förlaget nappade på, säger hon.

I början på sommaren släppte Sofia Rutbäck Eriksson från Luleå en feelgood roman. Nu, drygt en månad senare, är hon alltså bokaktuell igen med inte mindre än fyra mysdeckare i en serie om "Katarinas eminenta detektivbyrå" med bas på Malmudden i Luleå.

– Det är mer mys än rys i böckerna som från början var en serie för ljud men där förlaget testar att släppa fyra tryckta böcker på en gång, säger hon.

Berättelsens huvudkaraktär är Katarina Zapp. Hon bor i ett radhus på Malmudden och jobbar som revisor. 

– Hon är inte nöjd med sitt arbete utan älskar spänning och mysterier. Därför tröstar hon sig med choklad och deckare under dagarna. När hon sedan upptäcker underliga siffror i sitt arbete som revisor och hennes granne beter sig konstigt samtidigt som en permobil försvinner kastar hon sig rakt in i händelsen. Det är starten på "Katarinas eminenta detektivbyrå" som Katarina Zapp startar med sin granne Greta som alltiallo.

Böckerna ”Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken”, ”Detektiv på hett plåttak”, ”Mord och gröna skogar” och ”Bättre dö än illa fäkta” kommer att utspela sig på olika platser i Norrbotten och ute på öar i Luleå skärgård.

– Många välbekanta miljöer som människor i närområdet känner till och som jag hoppas kommer att uppskattas, säger hon.

Hennes medförfattare Mattias Boström, tillika redaktör på förlaget, har bland annat introducerat författare som Michael Connelly, Stephen Fry och Ian Rankin på svenska. Deras samarbete började för drygt ett år sedan och har på grund av coronapandemin skötts via e-post, telefon och sociala medier.

– Lite konstigt, men det har fungerat fint. Inte minst klickar vår humor, säger hon.

Totalt nio berättelser i serien kommer att ges ut som ljudböcker. Och om de fyra tryckta böckerna säljer kommer även bok fem och sex att tryckas och ges ut tidigare i Norrbotten än på andra platser i Sverige.

– Vi visste att vi vill skapa en långkörare. Jag har som huvudförfattare därför anpassat språket som till en tv-serie där lyssnarna och läsarna får lära känna karaktärerna eftersom och med cliffhangers inför nästa berättelse. Det handlar om att hålla storyn enkel utan så många tillbakablickar. Berättelserna är händelserika i ett högt tempo. Och att den första boken, som redan släppts för ljud, ligger på topplistan är overkligt. Jag kan knappt ta in allt som hänt detta år, säger Sofia Rutbäck Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!