Debutant bjuder på en stor berättelse om människan

Jan-Olov Nyström hyllar debutanten Agri Ismails bok "Hyper" som han beskriver som en stor berättelse om människan och tiden.

Litteraturkritikern Jan-Olov Nyström hyllar Agri Ismails romandebut "Hyper".

Litteraturkritikern Jan-Olov Nyström hyllar Agri Ismails romandebut "Hyper".

Foto: Märta Thisner

Kultur2024-01-11 09:38

Litteratur

Titel: Hyper

Författare: Agri Ismail

Förlag: Bonniers

Till sist en stor berättelse om människan och tiden. Där någonting väsentligt blir sagt i svensk skönlitteratur. En ren välsignelse att Agri Ismail gör debut med ”Hyper”. Den efterlängtade episka romanen som ger oss hemvist och kunskap om värld, strid, sorg och hoppfullhet, om en kurdisk familj på världens scen, en roman för epoken.

Jo, det är verkligen en roman om oss, men nej, det handlar inte om Sverige, inte mer än i två-tre bisatser. Det handlar om oss och vår tid, med samma allmängiltighet som ett Shakespearedrama. Upprorets stora förvillelser i ett Iran som skakar efter shahen, vardagslivet i London som räddas av hustrun Xezals idoga städande, medelklasskvinnan som handlar förnuftigt men i övrigt vistas i sin gamla hud, med Kurdistan i varje replik. Ramen är given; Mellanösterns eviga dödsdrama av kolonialism, feodalism och religiösa missuppfattningar. 

Den marxistiske aktivisten Rafiq Kermanj flyr Teheran i romanens början, innan boken slutar är han död med sina utopiska drömmar och familjen är åter spridd på sin världsvandring mellan metropolerna. Tre barn i förskingringen av makt och förhoppningar, den förbittrade hustrun Xezal likaså, alla utspridda efter uppväxtåren i London, alla utom Mohammed som förvaltar pengar i Londons finanskvarter. Mer pengar åstadkommer Laika, lillpojken som med smarta algoritmer trollar fram pengar utan större ansträngning i sin visningslägenhet i New York och så dottern Siver, illusionslöst flyende från ett falskt äktenskap. 

Det kunde duga till en varmare version av ”Succession” om det inte vore så genomströmmat av värme och förståelse för människan bakom alla hypersmarta formuleringar och vassa samtidsmarkörer. Här passerar världen, Saddam Hussein, mullorna i Iran, deras grymhet. Finansvalparnas gläfs i London, de kurdiska upprorsmännen fraseologi, de gamla världarnas brokiga uppror mot de nya världarnas sluga beräkning. Och förstås kapitalismens existens, sliten mellan självöverskattning och självmordskriser så att den överraskar sig själv. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!