Det är bara ett vittnesmål av många i uppropet #konstnärligfrihet som bland annat konstnären och skribenten Ida Rödén skrivit under tillsammans med 1 625 kvinnor, transpersoner och ickebinära.
– Nu tar vi debatten vidare, säger hon inför fredagens samtal på Galleri Syster i Luleå.
Det var den 5 december 2017 som #konstnärligfrihet, bild- och formkonstnärernas #metoo-upprop publicerades. I ett slutet forum hade strax över 2 000 kvinnor, trans- och ickebinära personer inom bild- och formkonstvärlden samlats för att dela historier om sexuella övergrepp och maktmissbruk.
– Det var ett fräckt upprop, men sedan blev det ganska tyst. Och eftersom vi är ett feministiskt galleri vill vi gärna öppna upp för ett samtal om dessa viktiga frågor även i Luleå, säger Anja Örn och Therese Engström, Galleri Syster.
De tog kontakt med Ida Rödén som via tidskriften Volym samlat på vittnesmål om sexuella trakasserier i konstvärlden och bad henne arrangera en samtalskväll med inbjudna gäster.
– Många av vittnesmålen som samlades under #konstnärligfrihet hade skett under konstutbildningstiden – elever som sexuellt trakasserats av professorer, gallerister och andra i maktpositioner. Nu finns inga konsthögskolor i Norrbotten, men det finns en konstvärld som inte går fri från samhällets övriga maktstrukturer, säger Ida Rödén. Hon menar att #metoo handlar om så mycket mer än sexuella trakasserier och övergrepp.
– Det handlar om kontroll och makt. Exempelvis tycker jag att det är viktigt att lyfta klassperspektivet inom konstvärlden. Statistiskt vet vi att konstnärer med arbetarklassbakgrund överger konstnärskapet i mycket större utsträckning än andra. Det är dags att tala om det också, säger hon.
Ida Rödén lyfter också vikten av att få med sig mer män i samtalet om maktstrukturer.
– Många män känner sig inte hemma i den patriarkala manligheten. Det behövs nya ideal och tankar för alla – oberoende kön eller sexuell läggning.
Till fredagskvällens samtal har hon därför bjudit in personer med olika erfarenheter, bland annat kommer Katrin Holmqvist-Sten, prefekt vid Konsthögskolan, Umeå universitet.
– Hon kan berätta om de svårigheter som finns när en institution behöver förändras. Samtidigt har det hänt en del sedan #metoo-uppropet, speciellt på konsthögskolorna. Nu hoppas jag att vi kollektivt kan ta oss vidare. Det handlar om att skapa ett tryggare samhälle för alla, säger Ida Rödén.