Här finns planer på studios för alla möjliga och omöjliga konstnärliga uttryck, övernattningsmöjligheter, ekologisk odling, restaurangverksamhet och volontärarbete. Även den namngivna arkitekten Gert Wingårdh är involverad.
För när dansaren Linda Remahl och hennes man, ingenjören Gonçalo Marques valde att flytta från Brighton i Storbritannien till Lomträsk och Arvidsjaur var visionen oändligt mycket större än dem själva.
– Vi vill skapa en mötesplats där konstnärer från alla discipliner kan möta ingenjörer, teknik, forskare, matkreatörer – en plats där alla områden där emellan kan sammanstråla och på så sätt skapa något nytt. Det är utveckling, menar Linda Remahl och Gonçalo Marques.
Det är inte helt enkelt att förklara deras vision. De vill inte ens själva ge deras verksamhet något namn, utan deras bild över den framtida verksamheten i Moskosel går under samlingsnamnet ”Lapland Sustainable Futures”. Och det begreppet är gigantiskt. Det innefattar nämligen långt mer än bara deras professioner.
Linda är utbildad dansare i London. Gonçalo är utbildad ingenjör i England, ursprungligen från Portugal där han redan under sin utbildning handplockades till bilföretaget Rolls-Royce Motor Cars för att arbeta som kvalitetschef. Nej, verksamheten de målar upp i den gamla skolan i Moskosel är så mycket större. Här handlar det om att binda ihop den lokala/regionala nivån med den globala och internationella konstscenen lika mycket som internationell teknikutveckling och en omsorg om den nationella livsmedelsstrategin.
Vid skolan i Moskosel ska det nämligen inte bara hållas kulturresidens, kulturevent och odlas grönsaker utan också skapas ett tillagningskök för lokala livsmedelsproducenter,.
– Lokalerna finns på plats, menar Pernilla Hellberg-Granberg, entreprenör inom livsmedel.
Hon målar upp ett framtida scenario där man i Moskosel kommer att hålla så kallade ”Food Jams”, det vill säga möjligheter för lokala och regionala matkreatörer att möta internationella kockar och andra matintresserade för att skapa nya smaker och ”matmagi” i norra Sverige.
Samarbetet har utvecklats via runda bords samtal, initierade av Linda Remahl och Gonçalo Marques. Möten där människor från olika professioner träffats för att diskutera framtiden. Nu ingår även kulturarbetaren Javier Rodriguez och designern Dr Laura Santamaria från London samt Bibbi Good i teamet runt Lapland Sustainable Futures. Den sist nämnda i en kommunikatörs roll.
Men detta hade aldrig hänt om Linda Remahl inte längtat hem till Sverige. Uppvuxen i Göteborg, bodde hon 17 år i Storbritannien för att utbilda sig och sedan försörja sig som dansare och performance artist. Det var också vid ett av sina performance framträdande som Gonçalo första gången såg Linda Remahl.
– Hon var mitt ljus, säger han.
Då skriver vi år 2011. Nu sju år senare lever de sina liv i Lappland, eftersom Linda på en bostadssajt fann möjligheter i Arvidsjaur. 2013 hade de sin första dansresidence i Lomträskt. Drygt 40 dansare från hela världen kom. Några hade till och med bilat från Spanien.
– Då insåg vi att dansarna inte bara kom hit för danskurserna, utan också för att upptäcka denna del av landet och dess kultur, menar Gonçalo Han talar passionerat om närmandet mellan internationella konstnärer och lokal befolkningen. Ledordet för dem som är involverade i utvecklingen av Moskosel skola är flexibilitet. Kort sagt, en organisk utvecklig mot något nytt - oberoende om det handlar om konstnärliga uttryck, teknologiska framsteg eller ekologisk odling i arktiskt klimat.
– I grunden handlar det om att göra skillnad. Jag menar, jag handplockades av Rolls-Royce, tog många beslut, påverkade mycket, men däremot började jag fundera över värdet i mitt arbete. Personligt ser jag större tillfredställelse i att låta människor från olika discipliner mötas och förhoppningsvis på sikt skapa nya tankemönster. Så föds innovationer, mellan konst och vetenskap, lokal befolkning och en regional liksom global kontext. Inte minst är lokalbefolkningen viktig, menar Gonçalo Marques.
Han, liksom hans samarbetspartners, betonar det lokala samarbetet. För visst, att denna ”utomstående grupp” fick ta över skolan skedde i strid med lokala föreningar som sedan skolan stängde för sex år sedan använt speciellt sporthallen till olika idrottsaktiviteter.
– Sporthallen kommer i fortsättningen att vara öppen för allmänheten. Vi hoppas på ett framtida samarbete. Att vi kan mötas, säger Gonçalo Marques.
Han menar att Lapland Sustainable Futures ännu är i en utvecklingsfas, samtidigt påpekar han att de inte är ensamma om att lämna storstäderna i världen för att skapa möjligheter för konstnärer och andra människor med idéer som har svårt att få finansiering. I glesbygd öppnas möjligheter till exempelvis billiga lokaler, utrymmen som kostat skjortan i en storstad.
– Vår övertygelse är trots allt att det behövs globalt kapital för att få glesbygden att leva. Den lokala ekonomin räcker inte. Vår vision är att skapa en hållbar framtid, även ekologiskt, därför använder vi befintliga byggnader i ett första skedde först på sikt möjliggöra det teaterhus Gert Wingårdh ritat. Men nu handlar det i väldigt stor utsträckning om att möta lokalbefolkningen. Vi har avsatt flera lokaler för deras verksamhet i skolan. Jag har också gått runt och pratat med de boende för att höra vad de tycker om vår övertagande. Då var svaren positiva. Det ger förhoppning om framtiden, menar Gonçalo Marques.