De skålar för ett nytt samarbete och mer dans i Luleå

Ett nytt samarbete mellan Riksteaterföreningen i Luleå och Dansinitiativet borgar för fler dans- och cirkusföreställningar för publiken i Luleå.

Föreställningen "PLAY 3.0" beskrivs av Riksteaterns danschef Mia Larsson som en blandning mellan gatuperformance och nycirkusens akrobatik. Men också en magiskt illusion där lek med samtidens teknik är betydelsebärande.

Föreställningen "PLAY 3.0" beskrivs av Riksteaterns danschef Mia Larsson som en blandning mellan gatuperformance och nycirkusens akrobatik. Men också en magiskt illusion där lek med samtidens teknik är betydelsebärande.

Foto: Sören Vilks

Kultur2020-09-10 11:00

– Dansintresset ökar. Det har inte minst Dansserien på Kulturens hus visat. Nu kan vi från Luleå Riksteaterförening även arrangera dansföreställningar i och med detta samarbete med Dansinitiativet, säger Lena Jacobsson, ordförande för föreningen.

Riksteaterföreningen i Luleå har haft problem med att hitta lämpliga scener för Riksteaterns nationella produktioner, inte minst för dans- och cirkusföreställningar.

– Alla scener lämpar sig inte för teater och vad gäller dansföreställningar har det varit svårt att hitta lämpliga lokaler, fram till för ett år sedan då Luleå fick en egen dansscen. 

Därför satsar Luleå Riksteaterförening stort på dans- och cirkusföreställningar under hösten i samarbete med Dansinitiativet. Tre föreställningar ur Riksteaterns turnerande dans- och cirkusprogram kommer att möta publiken i Luleå.

– Vi är mycket glada över att kunna komma ut med våra föreställningar till en ny publik, att kunna presentera dans på nya scener och andra offentliga rum, säger Mia Larsson, danschef för nationella Riksteatern.

Det var år 2015 som Riksteatern fick ett särskilt uppdrag av kulturdepartementet att satsa på dansproduktioner.

– Det handlade om två parallella perspektiv. Dels att Riksteatern ska nå nya målgrupper och vara relevant för sin publik. Danskonsten är känd för att vara vital i Sverige men man såg också att de flesta danskonstnärer jobbade mer i Europa än hemma i Sverige. Därför fick vi uppdrag att sprida danskonsten och ge utrymme för koreografer och dansare att utvecklas i vårt land. Och en viktig del i detta uppdrag, som vi har tolkat det, har varit att låta dans- och cirkuskonstnärer möta en publik, säger Mia Larsson.

De tre föreställningar som kommer att sättas upp på Dansinitiativets scen är "SLICK" av Sofia Södergård, nycirkus med gruppen Sirqus Alfon "PLAY 3.0" samt koreografen Örjan Anderssons urpremiär av föreställningen "PROMISE LAND" i samarbete och med utgångspunkt i Helene Billgrens konstnärskap.

Sofia Södergårds föreställning "SLICK" hade i och för sig redan premiär 2018 på Norrlandsoperan i Umeå och har redan varit på en hyllad turné men får nu alltså nypremiär.

– Jag brukar beskriva föreställningen som en blandning mellan fysisk teater, dans, performance och kabaré, berättar hon.

Via sin persona, Qarl Qant, dragking, låter hon publiken följa med denna världsartist på sin fjärde världsturné där delar av Qarl Qants världsshow, liksom livet bakom scenen ges gestaltning. Närmast en undersökning av maskulinitet, femininitet, sexualitet, identitet och inte minst kroppsspråkets betydelse för hur vi uppfattas av vår omgivning är föreställningens nav.

– Qarl Qant föddes för fem år sedan då jag besökte en dragklubb i Stockholm för första gången. Sedan dess har han utvecklats och tar mer plats. Kort sagt, mer macho, säger Sofia Södergård.

Det är inte minst bemötandet hon anser vara helt annorlunda beroende på om hon uppträder som sig själv eller Qarl Qant.

– Jag gjorde ett experiment och jobbade som DJ på en klubb. Ofta kom jag dit som Sofia, men ibland som Qarl, och även om jag spelade samma musik blev jag mycket mer ifrågasatt som Sofia än när Qarl stod bakom knapparna. Jag blev helt enkelt snabbare godkänd som DJ när jag var "man", säger hon.

Sofia Södergård kommer också hålla en workshop inför föreställningen i Luleå där deltagarna får prova på kroppsspråkets betydelse i mötet med andra människor, exempelvis hur man tar makt men också ger makten till andra.

– Du behöver inte vara professionell dansare. Det räcker med intresse, säger hon.

Samtidigt sammanfattar Marie Wårell betydelsen av samarbetet med Luleå Riksteaterförening;

– Ambitionen har alltid varit att platsen, scenen, ska nyttjas för egna produktioner men också av andra koreografer, grupper, kompanier och arrangörer. Detta samarbete lyfter oss organisatoriskt eftersom det tar mycket tid att arrangera dans- och cirkusföreställningar. Och inte minst, ett lyft för danskonsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!