– Vi tycker synd om Kent och Maurits, inte minst deras ensamhet är hjärtskärande, säger skådespelarduon.
När Charlotte Lindmark och Mia Westin turnerade med pjäsen "UNDER (är jag) BAR" – om vaginan, kvinnors begränsningar och livssituation – var det många som efterfrågade en föreställning om män.
– Men det tyckte vi att de som har snopp kan göra själva, säger Mia Westin.
Tanken fastnade dock och funderingar över manliga strukturer började slå rot innan duon bestämde sig för att ta och undersöka ämnet närmare. En undersökning som nu resulterat i pjäsen "Det är synd om män i skor". Med den svarta humorn som murbräcka får publiken möta de två ungkarlarna Kent och Maurits som går en studiecirkel för ensamhushåll. Studiecirkeln innehåller både en matlagningskurs och en kurs i konversationsteknik. Över vispad äggröra spricker deras skal, innandömen rinner ut och allt blandas till en smet av förlorade drömmar och nya perspektiv.
– De funderar över många frågor som rör ensamhushåll, exempelvis vem som sätter gränser för alkohol, matintag och travspel när man lever ensam eller hur länge man kan ligga död innan någon hittar en. Vi har närmat oss vardagliga frågor genom våra karaktärer, säger Charlotte Lindmark.
Båda förvånandes över vilket fysiskt utrymme de fick när de släppte fram sin inre man, att de varken behövde behaga eller ta ansvar för andras välbefinnande. Samtidigt en stor sorg över vilken ensamhet som präglar tillvaron för Kent och Maurits.
– De samtalar förvisso, men bara om saker. Det inre rummet är stängt, säger Charlotte Lindmark.
Det är den fjärde föreställningen som Charlotte Lindmark och Mia Westin skapat tillsammans, egentligen ett vansinnigt dumt sätt att arbeta på, menar de.
– Vi bokstavligen jobbar skiten ur oss, men kan skriva det vi vill säga med egna ord. Det är tillfredsställande. Inte minst kompletterar vi varandra. Via humor kan vi smasha oss in i allvaret. Jag liknar det med en clown mellan tårar och skratt. Formen är komedi, men innehållet är inte alltid roligt, säger Mia Westin.
Hur är det att spela man?
– Läskigt, men vi tycker att vi är modiga. Många män ikläder sig rollen som kvinna, inte minst dragqueen-scenen är mycket större än dragking-scenen. Lite trist dock att våra inre män inte var några unga snyggingar. Vi föreställde oss att bli två läckerbitar som skulle få ligga, så blev det verkligen inte. Och ja, vi är förberedda på att "Det är synd om män i skor" kan uppfattas provocerande hos vissa. Men vi försvarar våra karaktärer till 100 procent, säger Charlotte Lindmark och Mia Westin.