Tornedalingar begär att få urfolksstatus

Svenska tornedalingars riksförbund har lämnat in en begäran om urfolksstatus till kulturminister och landsbygdsministern. "Vi vill ha våra rättigheter", säger Terje Raattamaa, vice ordförande.

Svenska tornedalingars riksförbund (STR-T) har lämnat in en begäran om urfolksstatus till kulturminister och landsbygdsministern. "Vi vill ha våra rättigheter", säger Terje Raattamaa, vice ordförande. På bild ses även Eva Kvist, verksamhetsledare för STR-T.

Svenska tornedalingars riksförbund (STR-T) har lämnat in en begäran om urfolksstatus till kulturminister och landsbygdsministern. "Vi vill ha våra rättigheter", säger Terje Raattamaa, vice ordförande. På bild ses även Eva Kvist, verksamhetsledare för STR-T.

Foto: Eva Åström

Kultur2023-10-19 14:34

År 2000 lämnade riksförbundet in en begäran om urfolksstatus. Den ansökan togs aldrig upp efter som det saknades stöd i riksdagen för en ratificering. Nu gör man ett nytt försök att ge företrädare för tornedalningar, kväner och lantalaiset såväl som enskilda tillhörande den meänkielitalande minoriteten urfolksstatus.

– Tidigare har man inte förstått hur stor denna minoritet är. Vi beräknar att mer än 150 000 människor identifierar sig tornedalning, kvän eller lantalaiset och de finns inte bara inom ett geografiskt område, utan har historiskt bott på flera platser i norra Sverige. Därför tror vi att vår begäran kan beaktas idag, säger Terje Raattamaa.

undefined
Tornedalsteatern kommer att hålla en manifestation när Sannings- och försoningskommissionen för tornedalningar, kväner och lantalaiset lämnar över sitt slutbetänkande till kulturminister Parisa Liljestrand. "Vi kommer att genomföra en tio timmar lång läsning av vittnesmål som kommissionen samlat in", säger Erling Fredriksson, teaterchef Tornedalsteatern.

Samtidigt närmar sig slutdatum för Sannings- och försoningskommissionens inlämning av sitt slutbetänkande till kulturministern. Det kommer att ske den 15 november i samband med ett stort symposium i Pajala. 

– Det ville vi så klart uppmärksamma, säger Erling Fredriksson, teaterchef Tornedalsteatern.

Under tio timmar kommer kända och okända tornedalningar, kväner och lantalaiset att läsa upp vittnesmål ur de berättelser som Sannings- och försoningskommissionen samlat in där människor får ge sin historia om kränkningar och övergrepp i försvenskningspolitikens fotspår. Bland annat kommer före detta skidåkaren Charlotte Kalla att vara en av de cirka 35-40 personer som kommer att läsa. 

undefined
Charlotte Kalla kommer att medverka vid Tornedalsteaterns manifestation "Meän aika oon nyt" (Vår tid är nu) - en tio timmar lång läsning av vittnesmål från tornedalningar, kväner och lantalaiset som Sannings- och försoningskommissionen samlat in den 15 november.

– Jag medverkar för att det är så viktigt att lyfta fram sanningen om de kränkningar som skett av en hel folkgrupp, säger hon i pressmeddelande.

Läsningen av vittnesmålen kommer att genomföras i Pajalas tingshus, från en studio i Luleå samt på Sveriges nationalscen Dramaten i Stockholm. Hela evenemanget kommer också att direktsändas via Tornedalsteaterns YouTube kanal.

– Vår minoritet måste synliggöras. Vi förbises många gånger trots att det finns historisk dokumentation så långt tillbaka som 800 e.Kr och som visar på den meänkielitalande befolkningens tidiga existens och markanvändning i norra Sverige. Vi vill säkra vår rätt till kultur, traditioner och språk. Det handlar inte om att ta någon annans rättigheter, utan att vi får tillbaka de rättigheter som tagits ifrån oss. Det gäller mark, jakt, fiske och renskötsel men inte minst rätten till en historieskrivning, säger Eva Kvist, verksamhetschef STR-T. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!