"Bilderboken bjuder på konstnärlig utmaning"

De är alla fyra medskapare till böcker där bild och text samverkar för att berätta en historia. Nu ställer de ut sina bokillustrationer på Regionhuset i Luleå.

Eva Stina Sandling, Inger Thurfjell, Elisabet Linna Persson och Inga-Wiktoria Påve ställer ut sina illustrationer på Regionhuset i Luleå.

Eva Stina Sandling, Inger Thurfjell, Elisabet Linna Persson och Inga-Wiktoria Påve ställer ut sina illustrationer på Regionhuset i Luleå.

Foto: Eva Åström

Kultur2020-02-14 06:00

– Jag menar att bilderböcker är allålderslitteratur. Det är fel att sätta dem i ett fack, säger Eva Stina Sandling som i höstas gav ut sina andra bilderbok "Ira lyssnar".

Nu visar hon tillsammans med Elisabet Linna Persson, Inga-Wiktoria Påve och Ingrid Thurfjell illustrationer – alla fyra med skilda tekniker och uttryck.

Ingrid Thurfjell har exempelvis målat illustrationerna till hennes och Regina Veräjäs novellsamling "Här händer ingenting".

– Det är första gången jag illustrerar men tror att jag skulle byta teknik om det blir fler böcker. Flytande tusch vore härligt, säger hon.

Precis som sina övriga konstnärskollegor beskriver hon processens som både spännande och extremt givande.

– För mig var det som terapi. Under två år kom jag närmare min mammas släkt och upplevde att jag fick umgås i flera familjer. De människor boken befolkas av, säger hon

Elisabet Linna Persson har just nu två olika bilderböcker på gång. Sedan tidigare har hon gett ut "Mångrus" i samarbete med författaren Anne-Christine Liinanki. I maj kommer hennes bilderbok "Knut seglar ut" som handlar om starka tjejer och att man vågar mer än man tror. Senare under året kommer "7 humlor, 4 grodor och 2 katter i Paris" ut – ett samarbete med fotografen Anne-Li Engström och språkvetaren Anki Edlund.

– Vi var alla au pair i Paris 1980. Nu återvänder vi dit och berättar en historia om kulturkrockar, ensamhet och att våga. Jag klipper in små figurer i Anne-Lis fotografier och sedan skriver Anki texterna, säger hon.

Inga-Wiktoria Påve från Lannavaara, Sarivuoma sameby visar upp sina sobra, grafiska illustrationer från diktboken "Juolgevuođđu"  – ett samarbete med den finska samiska poeten, aktivisten och musikern Niillas Holmberg. 

– Titeln betyder fotsula på svenska och har en politisk innebörd. Fotsulan har kontakt med jorden och därmed naturen, men nu går vi med skor. Vem är då skomakaren som gör att vi inte längre värnar livet i naturen?, säger hon.

Hennes illustrationer bygger på det samiska tänkandet att livet är cirkulärt.

– Det går ett streck genom hela boken, som aldrig bryts, men tar olika gestalt. Dessutom är dikterna alltid placerade under linjen. Det handlar om vår tro på att de underjordiska går med sina fotsulor mot våra fotsulor och de underjordiska är de som lärt oss allt och lever ett naturligt och bra liv. Det liv vi eftersträvar, säger hon.

Alla fyra utställare är överens om att bilderboken bjuder på annorlunda konstnärliga utmaningar. Eller som Eva Stina Sandling uttrycker det:

– Jag får bråka mer med bilderboken än enskilda bilder. Det är ett objekt som är genomgjutet från omslaget till komposition, rytm, bläddring, text och bild. Dessutom en berättelse som vid omläsningar kan bjuda på helt nya insikter, både för barn och vuxna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!