– Jag tycker att predikan är fundamentalt viktig för en präst. Det handlar om att sätta in Bibelns berättelser i samtiden. Det är också utmaningen, säger han.
Men att det skulle bli en bok var egentligen inte tanken. Texterna har alla publicerats på Gunnar Sjöbergs Facebook-sida varje söndag under förra kyrkoåret.
– Det var när jag och min fru flyttade hem från Spanien, där jag varit präst i en mycket livaktig församling, som jag tog kontakt med församlingen i Skillinge där vi bor större delen av året för att erbjuda mitt bidrag då kjag både hade tid och möjlighet. Jag fick tyvärr inget svar och började därför skriva korta texter på Facebook där jag formulerade tankar om tro och liv utifrån kyrkoårets 56 teman, säger han.
Varje söndag med början från 1 advent 2019 till domsöndagen 2020 har han tolkat och borrat i de 3 000 år gamla bibelberättelserna för att sätta in dem i en nutida, vardaglig kontext.
– Det finns en orsak till att Bibelns berättelser överlevt. Kärnan i texterna är levande än idag men det är en av prästen främsta uppgifter att via predikan tolka ordet, precis som Jesus gjorde på sin tid.
Vid nyåret 2020 träffade han sin vän Lars Segerstedt som i sin tur började göra sin tolkning av kyrkoårets teman - men i bild.
– Det handlar inte om att Lars illustrerat mina texter, utan snarare ett samtal mellan text och bild utifrån våra egna utgångspunkter i kyrkoårets teman. Konst är kraftfullt och har förmånen att lämna tolkningar till betraktaren. Det säger min erfarenhet från bland annat det samarbete jag hade med konstnären Marianne Öqvist under min tid som präst i Bergnäskyrkan i Luleå, säger han.
Men som sagts, det primära syftet var inte att ge ut en bok. Istället beskriver Gunnar Sjöberg ett rakt igenom lustfyllt och kravlöst formulerade av tro och vardagsliv. Det var först under sommaren i fjol som tankarna om att ge ut en bok började gestalta sig och ett försiktigt närmande till Karl Petersen och förlaget Ordfirman togs.
– Jag var osäker på om boken skulle passa i Ordfirmans utgivning men Kalle tände på idén. Det har gått fort och varit jätteroligt med ett litet förlag förankrat i Norrbotten. Inte minst den täta dialogen, säger Gunnar Sjöberg.
Boken på 120 sidor innehåller ett uppslag för varje söndag under kyrkoåret och berör samtidens rädslor, skuld, makt, maktlöshet, oro och inte minst nåden. Nåden att duga, trots misslyckanden. Att uppleva förlåtelse och en väg vidare i livet.
– Jag vill ge hopp och tröst, även till dem som inte tror. För var går gränsen egentligen mellan dem som tror och inte tror på Gud? Vad är en kristen tro? Det handlar inte om en paketlösning, utan att vara öppen för det som sker och Gud är alltid större än våra tankar om Gud, säger han.