Bertil Sundstedt – ett liv i konstens tjänst

Han var 17 år då han ställde ut för första gången. Under Bok & Bild bjöd konstnären Bertil Sundstedt på sin summering av ett långt yrkesliv som konstnär.

Konstnären Bertil Sundstedt höll en föreläsning om sin långa konstnärliga praktik under Bok & Bild.

Konstnären Bertil Sundstedt höll en föreläsning om sin långa konstnärliga praktik under Bok & Bild.

Foto: Eva Åström

Kultur2021-10-21 19:00

– Jag har lärt mig två saker. Konstutvecklingen är inte linjär, ingenting kan ersätta det som görs och gjorts. Det andra är att konstupplevelsen är min. Din egen upplevelse kan ingen ta ifrån dig, säger han.

Bertil Sundstedts föreläsning kom, precis som påannonsen sagt, att handla om hur tvivel, entusiasm, tidsanda och tillfälligheter har kommit att prägla hans konstnärliga bana genom livet. För det är en lång resa han gjort från den agitationskonst han sysslade med under sina studentår på Konstfack i Stockholm på 1970-talet, till dagens konstnärliga praktik där det politiska förvisso fortfarande är högst närvarande men i konstnärliga uttryck som bjuder på komplexitet och poetiska laddningar.

– Jag insåg vid en tidig utställning att förförståelsen alltid präglar avläsningen av en bild. Därför är det inte det bästa sättet att agitera med bilder. Bilder måste snarare vara beständiga över tid, säger han.

Föreläsningen beskriver en konstnärlig praktik som från agitationskonsten, tagit vägen förbi tecknande, objekt, grafisk form för att sedan landa i stora utsmyckningsjobb företrädesvis i emalj.

– Jag har jobbat 25 år med emalj. Det är ett material som bjuder på oändliga möjligheter, säger han.

Däremot skulle kanske Bertil Sundstedts långa liv i konstens tjänst sett helt annorlunda ut om det inte vore för Tex Berg. Det var nämligen i hans ateljé som Bertil Sundstedt i tidiga ungdomsår gick som privatist.

– Jag är honom mycket tacksam för så mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!