Han exemplifierar med ett citat av Ekelöf som menade att ett genomskådat konstverk är dött.
– Det har varit med ledstjärna genom mitt konstnärskap. Det ska finnas en gåta i mina bilder, även för mig själv. Det jag visar är en utsaga som sedan publiken får tolka, egentligen berätta vad jag gjort, säger han.
Tematiken i utställningen är dock ett tydligt uttryck för Bertil Sundstedts egen fruktan för framtiden. Inte för honom själv, men för hans barn och barnbarn.
– Jag är skräckslagen inför vad vi gör med naturen och den polarisering som sker i samhället. Det känns som att samhället drabbats av pyspunka, säger han.
Och pyspunka gestaltar också målningen "Hålen i väven" som gett namn till hela utställningen.
– Jag har tänkt på Andreés polarexpedition och planerna på att resa över Arktis med vätgasballongen "Örnen", som bara efter två dagar efter avfärden från Svalbard 1897, förlorade alltför mycket vätgas och man tvingades nödlanda´på packisen. Jag har målat ballongen underifrån, med hål, berättar han.
Ett återkommande motiv i flera av målningarna är den svarta korpen, en fågel som ligger Bertil Sundstedt nära hjärtat.
– Jag jobbar ofta med mytiska bilder och Oden hade ju två korpar, Hugin för tanke och Munin för minnet. En fågel med symbolik, menar han.
Förutom stora målningar ställer han också ut 13 mindre tavlor, egentligen skisser.
– Jag börjar alltid måla litet för att testa mina tankar, komposition, form och struktur. De skisserna kan sedan bli till större målningar, om än med variation.
Fotnot: Vernissage hålls lördag 28 september på Galleri Lindbergs