Är det farligt att äta smör? Är det bra att räkna kalorier? Fungerar det att äta mindre bara två dagar i veckan?
Det finns många frågor runt olika dieter.
Malin Attefall, född 1972, är uppvuxen i Haparanda. Hon har gått journalisthögskolan i Stockholm men började sin yrkesbana redan under gymnasiet då hon jobbade extra åt Haparandabladet. Sedan många år bor hon i Stockholm och arbetar på SVT:s vetenskapsredaktion, men somrarna tillbringar hon i Kuivakangas, norr om Övertorneå, där släkten har kvar sitt hus. Här har hon skrivit största delen av sin bok Dietkompassen, utgiven av Natur & Kultur, och här går hon gärna på Husmorsgymnastik i sporthallen.
– Det är den tuffaste gympa jag har varit på, berättar hon leende.
Framsidan av boken pryds av en kompass med pilar åt olika håll. LCHF och veganism är motpoler, liksom Livsmedelsverkets rekommendationer och 5:2-metoden.
Idén föddes efter att hon hade gjort tv-serien Bästa dieten 2018, som ligger kvar på SVT Play.
– Jag fick massor av tittarrespons, dessutom från en grupp som normalt inte brukar höra av sig till oss – kvinnor, ofta yngre, och inte alltid högutbildade.
Hon kände att hon ville använda all den research hon hade gjort till tv-serien för att fortsätta besvara frågor om olika dieter i folkbildande syfte.
– Det finns mycket forskning, men också en massa charlataner som sprider strunt. Jag har försökt beskriva dieterna på ett respektfullt sätt och frågat dem som följer dem hur de gör och varför de tror för dem.
Därutöver har hon tagit reda på vad som är sant om dieterna.
Är det inte vanligt att dieter tar över människors liv?
– Jo, det tyckte jag var intressant, att folk blir så fångade av något sådant här. Jag tror att det som vi stoppar i oss definierar oss mycket mer än vad vi tänker oss. Om man tror på någon diet väldigt starkt, kan man nästan bli kränkt om någon annan ifrågasätter den.
Det finns många som ser ner på människor som följer dieter och avfärdar dem som något som ”tanter som vill banta håller på och tramsar med”.
– Men det finns faktiskt en hel del gott i dieter tycker jag, även om jag själv inte är någon dietmänniska. Många människor har problem med övervikt idag och då är det bra att tänka igenom vad man äter och ha något att hålla sig till.
Det gäller även om man är underviktig eller känner sig trött för att man inte äter tillräckligt allsidigt.
– Det finns ju också de som följer en diet av ideologiska skäl utan att vilja gå ner i vikt, exempelvis veganer.
Vilken diet är bäst?
– Den bästa dieten är den som du klarar av att följa.
Hon tar LCHF som exempel, då man kan äta mycket kött och fett – något man avråder från i flera andra dieter – men däremot inget bröd och så få kolhydrater som möjligt.
– Det kan bli dyrt och påverka blodfetterna negativt. Men är du kraftigt överviktig och har misslyckats med alla andra metoder, så kan LCHF vara bra, för du får äta sådant som du tycker om. Alla gillar inte råggröt och grönsaker och då kommer du aldrig kunna hålla dieten.
Kan du se något negativt med dieter?
– Allt som går över styr och tar över ens liv är dåligt. Dieter är svåra socialt eftersom du ställer krav på din omgivning. Om du går på middag hos någon måste den personen anpassa sig till dig, vilket jag personligen tycker skulle kännas jobbigt.
Ätstörningar är en annan baksida.
– Men för den största gruppen tror jag det är positivt att tänka igenom vad vi äter.