Världsarvskommittén röstade för att välja in Babylon på listan över platser som ses som särskilt enastående och skyddsvärda för alla länder, vid sitt årliga möte som denna gång hålls i Azerbajdzjans huvudstad Baku.
Den historiska staden Babylons ruiner ligger på båda sidor av floden Eufrat, omkring tio mil söder om Bagdad.
Babylon blev huvudstad i det gammalbabyloniska riket på 1700-talet före vår tideräkning och förblev en storstad och ett viktigt kulturellt centrum i den antika världen under hundratals år.
– Vad är världsarvslistan utan Babylon? Hur berättar man mänsklighetens historia utan det tidigaste av gamla kapitel, Babylon, sade Iraks Unescorepresentant före mötet enligt AFP.
Utöver Babylons ruiner valdes flera andra områden in på världsarvslistan under fredagen.
Franska sydterritorierna, som omfattar Amsterdamön, Crozetöarna, Kerguelenöarna och Saint-Paulön, blev världsarv på grund av dess unika djur- och fågelliv. Även en rad platser i Burkina Faso, som förknippas med historiskt metallsmide på 700-talet före vår tideräkning, upptogs på listan för dess kulturella värden.
Dessutom blev flera skogsområden i norra Iran och nationalparken Vatnajökull på Island världsarv. Nationalparken omfattar 14|500 kvadratkilometer och här finns både aktiva vulkaner och Europas största glaciär, som också gett namn åt parken.
– Erkännandet av Vatnajökulls utomordentliga universella värde kommer att gynna området och ytterligare skydda dess integritet, säger Islands utbildnings-, forsknings- och kulturminister Lilja Alfreðsdóttir till AFP.
Totalt ska världsarvskommittén i år ta ställning till 35 områden som kandiderar till en plats på den åtråvärda listan. (TT)