I tisdags gästade Marit Kapla och Martin Hederos Råneå med sin föreställning "Osebol – en föreställning om en by".
– Vi vill se kulturen som en samlande kraft för bygden och inte bara som underhållning. Målet är att växa och bli större och även bli en angelägenhet för Luleåborna, säger Mats Wikström, Råneå kulturförening.
Kulturförening startade i våras som en fortsättning på Råneå biennalen som hölls i november 2018. Och föreställningen "Osebol – en föreställning om en by" är det största publika arrangemanget som föreningen anordnat sedan starten.
– Det är ett exempel på en föreställning som har lokal förankring men även bjuder på en universell upplevelse, säger han.
"Osebol – en föreställning om en by" bygger på journalisten Marit Kaplas bok "Osebol" som även blivit Augustprisnominerad – en intervjubok där hon återvänt till sin hemby vid Klaraälven i Värmland som är starkt präglad av utflyttning sedan skogsbruket automatiserats.
– Jag har alltid velat skriva en bok och när jag slutade mitt jobb på Göteborgs filmfestival efter tio år tänkte jag att det är nu eller aldrig, säger Marit Kapla.
Inspirerad av alla personliga dokumentärfilmer hon sett men också nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj arbetsmetod tog hon kontakt och intervjuade 49 vuxna och 15 barn – intervjuer som ligger till grund för boken.
– Jag slogs av vilket behov det fanns hos de boende att berätta sin historia och det långsamma trauma som befolkningsminskningen medfört. Egentligen ett stort behov av att sörja, säger hon.
Nu har trenden vänt i mycket liten skara. Människor flyttar till byn, framför allt från norra Europa, som köper ett fritidshus men också de som flyttar dit permanent.
Boken har också blivit Augustprisnominerad, vilket fortfarande fyller Marit Kapla med en overklighetskänsla.
– Målet var att skriva en bok för alla och nomineringen visar att berättelserna når fram – att det inte bara är en bok om en by i glesbygd, utan att den handlar om liv och död.
Och att det blev en föreställning handlar om att Marit Kapla ville ha många boksläpp och tyckte det vore roligt med en musiker på varje plats. I stället blev den en musiker, nämligen Martin Hederos, som bland annat spelar med Tonbruket men kanske främst är känd som en av grundarna av Soundtrack of Our Lives. Inspirerad av texterna har han skrivit pianokompositioner på temat platser.