Arvid Sandin - Norrbottensteaterns hyllade skräddare

Han har förärats med årets Mago 45-stipendium på 20 000 kronor för sina insatser som skräddare.
– Drömmen är att få sy en James Bond-kostym, säger Arvid Sandin.

Arvid Sandin, 38 år, från Jokkmokk har sedan 2013 jobbat som skräddare på Norrbottensteatern. "Just nu arbetar jag med kostymer till vårens barnföreställning "Hajar du" och det har varit lite pyssel att få till gälarna på hajarnas plyschdresser", säger han.

Arvid Sandin, 38 år, från Jokkmokk har sedan 2013 jobbat som skräddare på Norrbottensteatern. "Just nu arbetar jag med kostymer till vårens barnföreställning "Hajar du" och det har varit lite pyssel att få till gälarna på hajarnas plyschdresser", säger han.

Foto: Eva Åström

Kultur2024-12-15 08:00

Arvid Sandin har jobbat som skräddare i Norrbottensteaterns kostymateljé sedan 2013. Ett yrkesval han aldrig ångrat.

– Från att jag bestämt mig för att satsa på sömnad har det bara varit roligt. Det finns alltid något nytt att lära sig och det är oslagbart när man klurat på ett problem och hittat en lösning. Jag gillar processen, från att jag får skissen från kostymören till färdig scenkostym, säger han.

undefined
Herrskräddaren Arvid Sandin tilldelades Mago 45-stipendiet på 20 000 kronor i november som fackförbundet scen- och film delar ut. "Jag har inte öronmärkt pengarna, men jag ska i alla fall gå till tandläkaren", säger han.

Dock inte ett helt självklart yrkesval. Det var musik han först satsade på och gick också en termin på Framnäs folkhögskola efter avslutade studier på musikgymnasiet i Boden.

– Jag led av prestationsångest och satte jättehög press på mig själv. Jag var oförmögen att sätta gränser och tillåta mig att vila. Jag hoppade av.

undefined
"Jag kommer alltid att tycka om att sy herrkostymer, men drömmen vore att någon gång få sy upp en James Bond-kostym", säger Arvid Sundin på plats vid sin arbetsplats i Norrbottensteaterns kostymateljé.

Han började istället på Konstlinjen på Sunderby folkhögskola eftersom han letade ett annat kreativt uttryck och när han senare hittade en textilutbildning på en skola utanför Umeå var det dit han sökte sig.

– Jag kommer från en familj där man tar hand om sina saker. Lappar, lagar och syr om. Mammas symaskin var alltid tillgänglig, precis som en korg med stuvar i källaren. Visst det var ett intresse jag hade som ung, även om det inte var något jag frontade precis bland mina kompisar. Jag förstod samtidigt inte att man kunde utbilda sig till skräddare. Jag hade aldrig hört någon som sytt upp en kostym innan jag började på Nordiska skräddarskolan i Uddevalla, säger han.

Och på plats i Uddevalla hittade han verkligen hem i yrkesutbildningen till herrskräddare.

– Jag sökte också till designskolan i Borås, men det sket sig. Det är jag tacksam för idag. Jag är mer hantverkare än designer, säger han.

undefined
Skräddaren Arvid Sundin visar upp prover han gjort för att hitta rätt teknik till gälarna på "hajkostymerna".

Det var också under en praktikplats på Dramaten som han fick upp ögonen för att jobba på en teater.

– Det var min första erfarenhet av teaterns värld. Jag fick lära mig hela maskineriet fram till en färdig föreställning där många olika yrkesgrupper jobbar mot samma mål. Det är ett gigantiskt arbete, säger han.

Vad betyder Mago 45-stipendiet?

– Det är givetvis ärofyllt, hedrande och lite konstigt. Utnämningen kom som en blixt från klar himmel. Jag menar, det kryllar av duktiga skräddare som arbetar på teatrar och inom film. Nu kan jag jobba vidare lite stoltare och känner en ödmjuk tacksamhet för att en jury gett mig denna uppskattning. Det värmer.

Och vad ska du göra med pengarna?

– De är inte öronmärkta. Först ska jag gå till tandläkaren, säger Arvid Sandin.

undefined
Det är Mona Knutsdotter som är kostymör och scenograf till föreställningen "Hajar du", som kommer att sättas upp på Norrbottensteatern till våren. På bild en av hennes skisser som ligger som underlag till de tre anställda skräddarna och tillskärarna på teatern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!