Arkitektens drömprojekt på Kronanbacken

Hon är en prisad arkitekt med stort intresse för att skapa hållbara miljöer för människor och samhället. Nu aktuell i TV-serien "Hemma hos arkitekten" som visas i Sveriges Television.

Arkitekten Josefina Nordmark framför sitt kedjehus på Kronanbacken i Luleå där byggnadsmaterialen valts för  dess hållbarhet men också att gestaltningen ska harmoniera med den närliggande naturen. "Superlyxigt att bara ha fem meter till skidspåret från den egna tomten", ler hon.

Arkitekten Josefina Nordmark framför sitt kedjehus på Kronanbacken i Luleå där byggnadsmaterialen valts för dess hållbarhet men också att gestaltningen ska harmoniera med den närliggande naturen. "Superlyxigt att bara ha fem meter till skidspåret från den egna tomten", ler hon.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Kultur2020-03-27 19:00

– Arkitektur är ett grupparbete. Det gillar jag, säger Josefina Nordmark, VD för arkitektfirman Nordmark&Nordmark med bas i Luleå och Skellefteå.

Hennes familj hann knappt flytta in i det nybyggda kedjehuset vid Kronanbacken i Luleå innan filmteamet från Sveriges Television var på plats. Samtidigt var det närmast en förutsättning för hennes medverkan. Hade familjen hunnit bo in sig hade det känts för privat, menar hon.

– Min bostad är egentligen inte MITT drömhus. Det började som ett projekt för fem arkitekter på firman där vi ville testa att driva ett bostadsprojekt i egen regi och även vara byggherrar. Det vill säga att vi stod för alla val där vi kunde väga ekonomi kontra utformning och gestaltning. Ett roligt och utmanande projekt för oss arkitekter som annars får ta hänsyn till byggherrens ramar. Jag kände också ganska snabbt i processen att detta boende skulle passa min familj med två barn och hund, säger hon.

Själva platsen, intill skidspåret på Kronan, var en tomt som andra byggherrar bedömt för kostsam att bygga på. Men Josefina Nordmark såg dess potential trots den lutande terrängen.

–  Tomtens förutsättningar blev på ett sätt projektets styrka. Förutom närheten till naturen tog vi tillvara nivåskillnaderna som blev en rumslig tillgång i de tre kedjehusens arkitektur.

Målet var att skapa bra bostäder med långsiktig hållbarhet ur flera perspektiv. Förutom hållbara material skulle kedjehusen kunna förändras efter de boendes behov över tid samtidigt som de eftersträvade en hållbar ekonomi.

– Det är inte billigt att bygga nytt, men vårt mål var att erbjuda så mycket arkitektur som möjligt till ett överkomligt pris.

Josefina Nordmark beskriver husen som ombonade där vardagslivets behov står i centrum, förutom att bostäderna tar tillvara platsens kvaliteter både på in och utsidan.

– Att bygga i Norrbotten innebär andra förutsättningar, exempelvis att vi har mycket snö, kallt och vind. Därför har vi byggt in olika mikroklimat utomhus där man kan hitta lä vackra vårvinterdagar eller höstkvällar. Men också att vi medvetet byggt olika typer av rum inomhus, för olika ändamål.

Köket och vardagsrummet är den centrala platsen i huset medan sovrummen ligger mer avskilda. Planlösningen följer sluttningen och är uppdelad i två nivåer och när man rör sig i huset är skogen alltid närvarande. Ett del av huset som de kallar "drömrummet" går att dela av från resten av huset för att fungera som exempelvis separat bostad.

– En småbarnsfamilj har sina behov, liksom en tonårsfamilj men i takt med att åren går och barnen flyttar hemifrån har vi förberett för ett eventuellt uthyrningsrum med egen ingång. Eller kanske ett hemmakontor.

En av Josefina Nordmarks döttrar upplever att familjens nya bostad ger frihet. Något som hon själv kan skriva under på.

– Vi har eftersträvat en känsla av att huset ska ge stöd till livet, snarare än att planlösningen ska styra de boende. Exempelvis finns det olika valmöjligheter hur du ska röra dig i huset och mellan olika rum.

De tre kedjehusen på Kronanbacken kan komma att följas av fler liknande projekt där arkitektbyrån själva går in som byggherrar, genom det egna fastighetsbolaget Eljest.

– Visst, vi tittar på möjliga platser för nya byggprojekt både i Luleå och Skellefteå. Vi vill utvecklas, ler Josefina Nordmark.

Josefina Nordmark

Josefina Nordmark har examen från Chalmers tekniska högskola. Hon har bland annat arbetat på Wingårdhs i Göteborg, Landström arkitekter i Stockholm och på MAF arkitektkontor i Luleå innan hon startade arkitektkontoret Nordmark & Nordmark år 2011.

Josefina Nordmark har flera tävlingsframgångar bakom sig, bland annat en vinst i Statens fastighetsverkstävling om nytt svenskt ambassadresidens i Chile. 2016 utnämndes hon till adjungerad professor i arkitektur på Luleå tekniska universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!