Ett medelålders par åker på musikfestival där en mystisk kattflicka förföljer kvinnan samtidigt som relationen sätts på prov. Det är den första novellen i Anneli Furmarks nya serieroman "Kattflickan och andra berättelser.
– Kattflickan har jag sett i verkliga livet – ett litet barn som såg så olycklig ut. Det är också ett motiv jag återkommer till, i denna berättelse som en symbol för huvudkaraktärens själstillstånd, säger hon.
De övriga fyra novellerna är förhållande vis helt fristående från varandra, förutom det mystiska och obehagliga temat. I novellen "Kung och fosterland" tar Anneli Furmark med läsarna till franska Flandern, där ett vackert landskap får kontrastera mot världskrigens grymheter där unga män dog för en idé.
– Jag är starkt emot nationalism och patriotism. Idéer som bara leder till vansinne, säger hon.
Novellen "Mylingen" är en berättelse hon fått av sin vän Gerd Aurell, medan novellen "Kort möte vid Långsele station" är en berättelse från 1912 av den framlidne teckningslärarinnan Maja Beskow som var verksam i Umeå. Bland hennes elever fanns bland annat formgivaren Stig Lindberg, konstnärerna Kjell Rosén och David Wretling samt fotografen Bertil Ekholtz. Samt hennes egen berättelse "Torborg" där hon utmanat sig själv med att skriva sonetter
– Serieformen har sina begränsningar med sina pratbubblor. Därför var det väldigt inspirerande att arbeta med sonettformen som också är en bunden form. Det var som att lägga ett pussel med text och bild, för om jag bara skulle skriva tappar jag inspirationen. Text är viktigt men det är teckningarna som ger berättelserna sitt välbehövliga syre. Därför är serieromanen en sådan stark berättarform, säger hon.
Under de 20 år som Anneli Furmark arbetat som serietecknare har hon gått från att endast teckna i svart-vitt till att utveckla sin bildkomposition och färgsättning.
– Det har hänt mycket. Inte minst har jag läst otroligt många fler serien än när jag debuterade med "Labyrinter och andra serier", som handlar om min ungdom i Luleå under en mycket politisk tid.
Vad händer nu?
– Jag är på väg till Bosnien, där jag deltar i ett kanadensiskt historiskt universitetsprojekt. "Visual narrativ" heter det med syfte att lyfta berättelser från Bosnienkriget, bland annat från Srebrenica.