Tyskarna slog reträtt från sovjetisk mark in i Nordnorge och använde sig av den brända jordens taktik. Det innebar att i Finnmarks fylke drevs tusentals människor från sina hem. Det blev början till den största flyktingkrisen i svenska fjällen och i mitten av denna historia står ambulansflygaren Allan Norberg. En historisk gestalt som fascinerat Luleåparet Christina och Tore Öberg som skrivit boken "Ambulansflygaren" där de inte bara lyfter Allan Norbergs gärning utan via ett antal berättelser och rikt bildmaterial även visar på flygambulansens roll för att rädda sjuka, skadade och svårt utmattade ödemarksbor och flyktingar.
– Under sin tid som ambulansflygare med bas i Boden under åren 1938 till 1945 flög Allan Norberg motsvarande sju varv runt jorden och transporterade 550 patienter av 17 olika nationaliteter. Under dessa år kom enorm mycket flyktingar via Finland och Norge som förfrusit både händer och fötter. En del klarade sig, andra dog på fjället, säger Tore Öberg.
Han har alltid intresserat sig för den norrbottniska historien och det ligger många timmar bakom sökandet av källmaterial för att berätta just denna historia via arkiv, intervjuer, tidningsartiklar och gamla polisrapporter.
– Vi har fått mycket hjälp av Allan Norbergs släktingar, inte minst alla fotografier. Han var en hängiven fotograf och dokumenterade sina möten. Därför vet vi vem som är på bilderna, säger de.
Allan Norberg beskriver de som en dåtida filmstjärna. Hans flygningar dokumenterades flitigt av Dagens Nyheters reporter i Luleå och prydde ofta tidningens första sida.
– Då var ju nyhetsrapporteringen censurerad eftersom Sverige inte ville stöta sig med någon nation på grund av neutralitetspolitiken, kanske framförallt med tyskarna. Därför blev exempelvis den spektakulära räddningen av den norska spionen och kommandosoldaten Jan Baalsrud aldrig omskriven i svensk press. Efter två månader på flykt från Toftefjord kom Baalsrud fram till Sveriges nordligaste gård i Kummavuopio med hjälp av en same som dragit honom i en kälke. Hos Mattias och Olga Raattamaa fanns nämligen en telefon, berättar de.
Men eftersom ambulansflyget som stod i Boden utrustats med flottörer och isen fortfarande låg kvar uppe i norr drogs en vådlig räddningsexpedition igång. Fjällborna forslade Baalsrud först i kälke sedan med båt mellan isflak innan de nådde gränsälven och sedemera Saarikoski där Allan Norberg lyckats landa ambulansplanet.
– Det har skrivits många böcker och gjorts filmer om Jan Baalsruds liv och öde eftersom han ses som en krigshjälte i Norge. Han flögs till Bodens garnisonssjukhus där läkarna lyckades rädda både fötterna och händerna. Däremot fick han amputera alla utom en tå och överlevde. Andra var inte lika lyckosamma. Gränspolisen i Jokkmokk påträffade exempelvis under de sista krigsåren 26 omkomna flyktingar, varav tio var ryssar och tio norrmän. Vissa begravdes också i fjällvärlden och vem vet hur många som aldrig hittades.
Paret har följt de mänskliga öden så långt de kunnat, men framför allt vill de lyfta fram samer och nybyggare som alla spelat en stor roll för att rädda sjuka ortsbor och flyktingar i fjällvärlden.
– De åkte långa sträckor på skidor eller sprang till närmsta telefon för att hämta hjälp. Drog sjuka i kälkar och öppnade sina hem. Precis som ambulansflyget var de oerhört betydelsefulla för att rädda liv. Sverige var trots allt först med att inrätta ambulansflyg i världen, säger Christina och Tore Öberg.