En av de nya utställningarna är "Identity on the Line" som handlar om sju olika migrationsprocesser som skett i Europa under de senaste hundra åren. Den har redan visats i flera länder och beskriver hur migrationerna har påverkat efterföljande generationer. I ständig rörelse är också renskötseln, men även en cirkuskaravan. Parallellerna mellan de framhäver slöjdaren och konstnären Laila Susanna Kuhmunenen från Jokkmokk i installationen hon visar i det runda rum som är centralt i Ájtte museum. Ett rum som påminner om kärnan i en renhage, men som också skulle kunna vara en cirkusmanège. "Lávdi lea du - Scenen är din" heter installationen.
– Jag har drömt om att få åka med ett cirkussällskap och det är främst det som sker bakom kulisserna, allt samarbete som måste till, som jag är intresserad av. På samma vis krävs ett samarbete inom renskötseln innan renarna kommer in i skiljningshagen, säger konstnären.
En del av installationen är skapad i avhårat renskinn, renmagar och fiskskinn. Den har utifrån Laila Susanna Kuhmunens idé producerats av Mikael och Isak Pirak. Associationen till cirkustältet går inte att ta miste på. Flätan från skinnkolten som löper längs golvet känns igen från tidigare konstverk.
– Flätan har blivit ett signum för samarbete och försoning, för att hålla ihop. Den är helande, säger Laila Susanna Kuhmunen.
De två andra utställningarna som öppnade på museet handlar om duodje. I "Lávkkit" visas Per Isak Juusos slöjd och konsthantverk genom de alster som Bertil Eriksson från Boden har samlat under fyra decennier. Juuso kunde inte vara på plats på vernissagen, men det var däremot samlaren, som redan i unga år blev intresserad av duodje.
– Per Isak Juuso blev en favorit när jag upptäckte en kåsa av honom. Det han gör är ofta annorlunda till formen, men ändå ser man tydligt att det är samiskt, säger Bertil Eriksson.
I den andra slöjdutställningen, "Mijá árbbe - Vårt arv", finns föremål som samlades in av Etnografiska museet under åren 1834 till 1937. De har varit deponerade på Ájtte under i 35 år, men idag, på marknadstorsdagen, kommer de att övergå i Ájttes ägo. En del i en återlämnandeprocess som diskuteras sedan länge i Sápmi och som även gäller mänskliga kvarlevor, vilket också Amanda Lind underströk.
– Repatriering är inte bara en fråga om samiskt självbestämmande. Det är också en fråga om anständighet. Att veta att kvarlevorna av ens förfäder finns i källaren till ett museum är oanständigt, konstaterade Amanda Lind.
Samtliga utställningar pågår på Ájtte till den 21 maj.