Adopterade Anna-Karins berättelse om storfamiljen

Det började som ett pyssel efter att Anna-Karin Larssons mamma gick bort. Nu är Docköns nostalgikiosk färdigbyggd och visas på Norrbottensmuseum.

I Anna-Karin Larssons berättelse om storfamiljen, som pågått i 30 år, har familjen nu öppnat en kiosk på den fiktiva ön Dockön. Storfamiljen som består av åtta personer och två hundar har alla sina egenheter vilket man kan läsa sig till Anna-Karin Larssons bok "Docköns Nostalgi-kiosk eller Storfamiljen Dockström bygger en kiosk".

I Anna-Karin Larssons berättelse om storfamiljen, som pågått i 30 år, har familjen nu öppnat en kiosk på den fiktiva ön Dockön. Storfamiljen som består av åtta personer och två hundar har alla sina egenheter vilket man kan läsa sig till Anna-Karin Larssons bok "Docköns Nostalgi-kiosk eller Storfamiljen Dockström bygger en kiosk".

Foto: Eva Åström

Kultur2021-06-27 06:00

– Jag och min bror skapade berättelsen om storfamiljen för 30 år sedan. Nu hittar jag på historier kring dockorna som jag fotograferar och lägger ut på Facebook, säger hon.

Anna-Karin Larsson adopterades när hon var sex månader, något hon fick reda på när hon var 10 år. Och när sedan hennes äldsta syster hörde av sig när hon var 13 år fick Anna-Karin för första gången träffa två av sina sju biologiska syskon. 

– Det var nervöst, säger hon.

Storfamiljen, som driver Docköns nostalgikiosk, föddes när Anna-Karin gick på högstadiet. Hon blev vän med en kille på samma skola som sedan skulle visa sig var hennes bror, de två syskonen var adopterade till olika familjer. Deras biologiska familj visste de väldigt lite om. De började istället skriva ned en historia om en storfamilj som bestod av den biologiska familjen med inblandning av personer från deras adoptivfamiljer.

Kioskbygget och samvaron med figurerna i storfamiljen är Anna-Karin Larsson fortsättning på berättandet, ibland med hjälp av sin bror via meddelanden på sociala medier.

– Storfamiljen är våra fantasier om hur det kunnat vara. Alla vi åtta barn blev utplacerade och min dröm är att någon gång få träffa alla mina syskon, även om det är stor åldersskillnad mellan oss. Jag är yngst, lillasystern som fortfarande leker med dockskåp, ler hon.

Idén om en utställning föddes när Anna-Karin Larsson blev vän med konstnären Mats Wikström på Facebook.

– Anna-Karin kände igen mig från när jag var hennes bildlärare på Ungdomscentrum, en verksamhet för ungdomar som av olika anledningar inte gick på gymnasiet. När jag såg hennes kioskbygge, bilder och berättelser var det för bra för att bara visas på Facebook och därför tog jag kontakt med Norrbottens museum, säger Mats Wikström som kurerat utställningen.

Anna-Karin Larsson står för bilder, text och det huvudsakliga kioskbygget där hon tillsammans med Mats Wikström jobbat med bildscener och dikterat nya texter.

– Det är så mycket berättarglädje och humor i Anna-Karins skapande. Vi har skrattat mycket. Norrbottens museum har också gett ett en bok med ett urval av Anna-Karins många hundra bilder på storfamiljens förehavanden, säger Mats Wikström.

Docköns nostalgikiosk har en förlaga – nämligen en kiosk på Holmön utanför Umeå.

– Jag seglade mycket med min adoptivfamilj och har besökt Holmön många gånger och köpt godis i den kiosken. Nu har jag döpt om den till Dockön. Jag inspireras av Staffan Westerberg, hans värld och dockor. Han är helt fantastisk, säger Anna-Karin Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!