Nu kommer boken om hur Polarbröd reste sig ur askan

Den 23 augusti 2020 är för evigt inskriven i Älvsbyns historia. Då brinner bageriet Polarbröd upp och 189 produktionsanställda förlorar sin arbetsplats. Nu kommer boken som berättar historien hur det gamla familjeföretaget reste sig ur askan på 625 dagar.

Den 10 maj 2022 inviger kronprinsessan Victoria det nya bageriet i Älvsbyn - 625 dagar sedan bageriet brann ned till aska.

Den 10 maj 2022 inviger kronprinsessan Victoria det nya bageriet i Älvsbyn - 625 dagar sedan bageriet brann ned till aska.

Foto: Johan Gunséus

Kultur2024-07-09 06:00

Det var den största industribranden i Sverige på över 70 år. Den största i svensk historia utan dödsfall och trots att det gått flera år börjar författaren till boken Marcus Bodin gråta när han tänker på den kvällen.

– Det var otroligt mycket känslor inblandade hos alla – att bara stå och se bageriet brinna ned dagen innan den nya linjen i fabriken skulle invigas. Det var en chock, en total katastrof, säger han.

undefined
Marcus Bodin har dokumenterat uppbyggnaden av Polarfabriken i Älvsbyn efter totalbranden i augusti 2020 till invigningen av det nya bageriet den 10 maj 2022. "Det har varit en känslosam skaparprocess",säger han.

Men redan på brandnatten var beslutet taget av ägarna. Bageriet i Älvsbyn skulle byggas upp igen och det är den processen som Marcus Bodin dokumenterat.

– Jag är inte anställd på Polarbröd men ingift i ägarfamiljen som make till koncernchefen och huvudägaren Karin Bodin. Jag har med andra ord haft tillgång till många situationer och människor både internt och extern. Jag menar, det var ett sådan fokus hos alla inblandade att vända denna katastrof till succé. Ingen annan skulle ha tid att dokumentera det som hände, säger han.

undefined
Polarfabriken i Älvsbyn brann ned till grunden i slutet på augusti 2020 och en bagartradition från 1800-talet hotades. Nu kommer boken hur företaget reste sig ur askan.

Resultatet är en drygt 300 sidor faktaspäckad bok innehållande 100-tals bilder, faksimiler, teckningar och inte minst personliga berättelser från anställda upp till koncernchefen Karin Bodin som dag 10 säger:

"Jag sade upp 131 medarbetare. Det är mitt största svek i karriären. För det är så det känns. Det gör ont i hjärtat och jag kommer alltid att bära det med mig".

Samma dag uttalar sig Jimmy Hägglund, trågare, skift 1: "Det var ett mörkt hål som öppnades så fort jag hörde ordet varsel. En kort stund blev det bara svart. Både jag och min fru Christina var anställda och hon var föräldraledig med vår ettåring. Det kändes riktigt hemskt. Jag var 43 år och hade jobbat på Polar i nästan 22 år, Jag tänkte bara "Vad gör vi nu?" Det kändes ganska kört.

Det är enormt mycket information som Marcus Bodin samlade in samtidigt som han gjorde 150 interna och externa intervjuer under de 625 dagar det tog från branden till att kronprinsessan Victoria inviger det nya bageriet den 10 maj 2022.

– Något som förvånade var hur många vanliga brödkonsumenter som hörde av sig, beklagade branden och ville uttrycka sina sympatier. Jag har funderat mycket på det känslomässiga bandet konsumenterna gav uttryck för och tror att eftersom det handlar om något så grundläggande som vardagsbröd, finns minnen, nostalgi och trygghet kopplat till företaget –  en relation över generationer, säger Marcus Bodin.

undefined
Den 27 januari 2021 tas första spadtaget för uppbyggnaden av ett nytt bageri i Älvsbyn. På bild från vänster: Anders E Johansson, Polarbröds vd, Karin Bodin, koncernchef och huvudägare samt Samuel Hellström, vd Hellströms bygg.

Han har tidigare skrivit boken "Utstickaren – historien om Polarbröd" som kom ut 2007 och som berättar om företagets uppbyggnad från 1879 och familjens entreprenörskap över generationer i Älvsbyn.

– Jag är företagets historienestor, vilket hjälpt mig i skrivandet av den nya boken, även om det var tungt och tog tid. Syftet var att skapa en mångfacetterad berättelse, med stor respekt, utan att lämna ut enskilda. Jag ville verkligen berätta om vilket lagarbete som ligger till grund för att bageriet kunde överleva och byggas upp igen – allt från anställda till ägare har jobbat hårt. Det var en plågsam skaparprocess, inte minst behövde jag distans till hela skeendet innan jag kunde slutföra bokprojektet, säger han.

undefined
10 dagar efter branden varslar Polarbröds ledning 131 personer. Samtidigt snabbutreds alternativ för att bygga ett nytt bageri. Fem veckor efter branden inleds rivningen av ruinerna i Älvsbyn - ett arbete som får kritik för att gå för långsamt.

Förutom värdet av en historisk dokumentation av den största industribranden i svensk historia utan dödsfall tror Marcus Bodin att boken kan användas inom forskning.

– Inte minst med tanke på all ny industri som planeras i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!