I förställningen "På eggen mellan det allra härligaste och det allra fulaste" berättar Sara Edström om en mångårig konstnärlig resa där hon utmanat sig själv och samhällets normer gällande sex, lust och relationer.
– Det händer något när vi klär av oss nakna och blottar vår intimitet. Vi balanserar på eggen mellan det allra härligaste och det allra fulaste vi människor kan göra mot varandra. Jag menar, det finns alltid några tokiga människor som söker sig till sexfester. Exempelvis incelmän som tycker det är kvinnornas skyldighet att ge dem sex, säger hon.
Samtidigt säger hon att hennes egna steg mot nya konstellationer av relationer och sexuella möten har gjort henne lugnare, gladare och starkare än någonsin.
– Modig har jag nog aldrig känt mig, men går man igenom en livskris och bearbetar den, händer något med en som människa, säger hon.
Hennes konstnärskap tog nämligen en helt ny vändning när hon fyllda 50 år gick igenom en medelålderskris efter en skilsmässa.
– Jag var singel, barnen var stora och jag jobbade mycket för att klara ekonomin som ensamstående. Jag var pressad från flera håll och kände ingen glädje. Då hade jag i stort sett jobbat med konst och skulptur hela mitt vuxna liv. Jag insåg att jag var tvungen att hitta något prestigelöst uttryck.
Och det var då hon hittade musiken, eller egentligen bestämde sig för att återerövra en dröm hon närt sedan tonåren då hon spelade i ett punkband.
– Att som medelålders mogen kvinna börja skapa elektronisk musik var så roligt. Det var en befrielse, säger hon.
Sara Edström kallar sin musik för "Midlife Crises Pop Songs" där humor är en stor komponent, men där även texterna är betydelsebärande. Vid premiären av föreställningen "På eggen mellan det allra härligaste och det allra fulaste" kommer hon också att släppa en ljudbok där hon identifierar sin egen syn på flersamhet med andra relationsformer och förhållande till sexualitet och lust.
– Jag trodde att en medelålders mogen kvinna som skriver om sex skulle passa in på målgruppen för den svenska läsande befolkningen. Tyvärr nappade inget förlag. Jag ger ut boken själv istället, säger hon.
Egentligen ett sätt att föra en dialog med andra människor. Det är nämligen något hon saknar, samtalspartners som är villiga att öppensinnat tala om sexualitet och lust utan att bli förpassad till ett utanförskap.
– Jag är en medveten feminist som upplever detta sexpositiva liv med feministiska glasögon. Jag ser inte på porr – en genre jag upplever som manligt kodad. Däremot har jag gått i Tinderterapi, det vill säga jag hoppade rätt in i dejtandet trots att kroppen förfallit och jag var rädd. Det funkade direkt. Jag insåg att det spelar ingen roll vilken kropp jag har. Det är alla möjliga kroppar och åldrar som besöker sexpartyn. Huvudsaken är att kroppen är frisk (kanske lite typiskt att säga för någon i min ålder med valkar), säger hon ler.
Sara Edström har hela tiden varit mycket öppen med sitt nya liv och alla inneboende tabun hon utforskat. Förr visst, den monogama sexuella relationen är fortfarande norm, menar hon.
– Det gäller oberoende om du lever i en hetero- eller homosexuell relation. Den sexuella tvåsamheten är inpräntad i oss.
Med sig på scenen vid premiären har hon dansaren Jenny Schinkler.
– Det är en glittrig och lekfull föreställning. Därför kul med en lekkamrat, säger Sara Edström.