15:e Nattfestivalen med fokus på mångfald

Det är en smått skakad Linnea Nylund som kliver in i Kulturhuset restaurang i Korpilombolo. Det har riktats kritik mot att föreställningen Vox Pacis – en mångfaldskonsert med inslag från alla världsreligioner fick ges i kyrkan.

Gunilla Nordlund, konstnärlig ledare och regissör för Vox Pacis framför kyrkan i Korpilombolo som hennes morfar var med om att bygga. "Under de 14 år som Vox Pacis uppträtt i kyrkor har vi aldrig mött kritik förrän nu", säger hon.

Gunilla Nordlund, konstnärlig ledare och regissör för Vox Pacis framför kyrkan i Korpilombolo som hennes morfar var med om att bygga. "Under de 14 år som Vox Pacis uppträtt i kyrkor har vi aldrig mött kritik förrän nu", säger hon.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Kultur2019-12-10 19:00

– Det tråkiga var att kritikerna inte kom på föreställningen. Den var så stark, verkligen en fredens röst, säger hon.

Årets 15:e upplaga av Nattfestivalen i Korpilombolo har alltså mångfald som tema. Under den vecka som festivalen redan pågått har besökarna inte bara fått ta del av mångfald på ett mänskligt och kulturellt plan utan även om växter och småkryps betydelse, inte minst för att klara mathållningen i framtiden. 

– Och nu på morgonen har vi fått en föreläsning om mångkulturens betydelse för hälsan, säger Linnea Nylund.

Vi skriver måndag den 9 november. Dagen efter att den kritiserade föreställningen Vox Pacis hållit sin andra konsert i Korpilombolo kyrka.

– Vi har aldrig under våra 14 år som vi uppträtt i kyrkor i Sverige och på andra platser i världen mötts av kritik. Det var en helt ny upplevelse, säger Gunilla Nordlund, grundare av Vox Pacis – Fredens röst och även dess konstnärlige ledare och regissör.

Hon beskriver bemötandet som extra smärtsamt eftersom faktiskt hennes morfar var med och byggde kyrkan i Korpilombolo. Hennes mamma är född i byn men lämnades bort eftersom tiobarnsfamiljen var mycket fattiga. Gunilla Nordlund växte istället upp i Arvidsjaur och Stockholm.

Det var i efterdyningarna av publiceringen av Muhammedteckningarna i Danmark som Gunilla Nordlund fick idén till att använda kulturen som en stark positiv fredskraft.

– Muslimer kände sig så kränkta av publiceringen. I sin bedrövelse tände de inte bara eld på bilar och hus i Danmark, utan även i Indonesien, Palestina och Egypten. Jag tänkte att nu kommer tredje världskriget.

Istället skapade hon Vox Pacis – Fredens röst där hon inbjöd musiker och artister från alla världsreligioner att uppträda tillsammans. Dessutom inbjöd hon samiska jojkare eftersom den samiska kulturen ligger henne varmt om hjärtat, inte minst efter sin tid som regissör på den norska samiska nationalscenen Beaivváš i Kautokeino.

– När vi startade Vox Pacis 2006 talade man inte så mycket om religionsdialog, men idag talar man mycket om det, i alla fall i Stockholm. Därför var det så märkligt att höra att vi inte var välkomna i Guds hus. Min övertygelse är att vi måste överbrygga våra rädslor och lära oss mer om varandra. Det var otroligt efter vår världspremiär i Nobelsalen i Stockholms stadshus med 100 artister och tio tibetanska munkar som bjöd på sakral strupsång att se vilken glädje alla artister över religionsgränser hade i mötet med varandra. Jag menar människor är trötta på krig. Vi vill ha fred i världen, säger hon.

Vox Pacis har efter världspremiären 2008 med föreställningen "A Challenge for Humanity" breddat sin musikaliska repertoar med skådespelare och dansare för att skapa regelrätta föreställningar. Dessutom jobbade de ute i Skärholmen med unga rappare i fyra år.

– Det var fantastiskt att se föräldrar som aldrig gått på teater komma för att se sina barn. Vilken kraft det fanns hos de unga och framför allt var ungdomarna i Skärholmen, där man talar 40 olika språk, intresserade av att diskutera religion.

Gunilla Nordlund betonar dock att Vox Pacis medverkan under Nattfestivalen trots allt slutade gott.

– De som kom var mycket nöjda med föreställningen. Dessutom kan det vara bra med en debatt där olika åsikter får mötas. Min förhoppning är att via dialog kan vi se det som förenar snarare än att betona olikheter, säger hon.

Nattfestivalen

Nattfestivalen i Korpilombolo har getts i 15 års tid från den 1-13 december, där man hyllar natten och drömmarna. Årets tema är mångfald.

Bakgrunden till festivalen är ett symposium hösten 2004  om den svenskättade, colombianske författaren och diplomaten León de Greiff (1895-1975). De Greiff betraktas som en av de mest egensinnade rösterna i den latinamerikanska lyriken och redan under 1920 talet började Korpilombolo förekomma i de Greiffs författarskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!