En kulturgigant rasade ihop

En splittrad och decimerad Svenska Akademie kunde inte dela ut något Nobelpris. Ett maktskifte i regionfullmäktige har skapat oro bland Norrbottens kulturarbetare samtidigt som länets konstscen flyttat fram sina positioner och flera norrbottniska författarskap prisats nationellt.

Marie Wårell, verksamhetsledare för Dansinitiativet, har under många år arbetat för dansens utveckling i länet.

Marie Wårell, verksamhetsledare för Dansinitiativet, har under många år arbetat för dansens utveckling i länet.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Årskrönika2018-12-29 06:00

Ja, när kulturåret 2018 ska summeras är det främst turbulensen inom Svenska Akademien som lagt sig som en blöt filt över den svenska kulturbevakningen.

Fem ledamöter har lämnat Akademien helt, fyra står utanför arbetet och trots att Akademien vid sin årliga högtidssammankomst den 20 december valde in tre nya ledamöter är det inte säkert att det blir något Nobelpris i litteratur 2019. Nobelstiftelsen är tydlig – de kräver fler förändringar.

Turbulensen och sprickan inom den tidigare uppburna institutionen Svenska Akademien har varit både förvirrande och häpnadsväckande. Inte minst ett antal mediala utspel av ledamoten Horace Engdahl där han först utnämde Sara Danius till ”Den sämsta ständiga sekreteraren sedan 1786” och senare i SVT:s dokumentär menade att män passade bättre att sitta i församlingar som Akademien. Uttalande som minst sagt väckt upprördhet. De ledamöter som lämnat; Klas Östergren, Peter Englund, Kjell Espmark, Sara Stridsberg och Sara Danius, som avgick som ständig sekreterare i april, verkar fått ett större folkligt stöd. Inte minst Sara Danius, vars signum knytblusen, laddades med politisk innebörd.

En splittrande fråga har varit ledamoten Katarina Frostenssons framtid i Svenska Akademien. Frostensson som står nära den så kallade kulturprofilen, som dömdes för våldtäkt till två och ett halvt års fängelse den 3 december, verkar nu via sin advokat förhandla om ekonomisk kompension mot att hon avgår. Dessutom står fortfarande två stolar tomma.

Kanske den nyligen tillträdde akademieledamoten, juristen Eric M Runesson, har svaret på hur Akademiens anseende ska återfås. Vid sitt inträde i Svenska Akademien vid den årliga högtidssammankomsten 20 december läxade han subtilt men tydligt upp sina kollegor. Hans uppmaning var att sluta se till sina egna intressen och istället samverka – för Akademiens bästa.

Osäker kulturpolitik

I juni skrev 438 personer från länets kulturliv under ett upprop riktat mot dåvarande oppostionspartiernas förslag om att omfördela pengar från regional utveckling, där kulturen ingår, till just sjukvård. Mycket talade för att det skulle bli ett maktskifte i regionhuset och nu sitter vi med facit på hand. Så blev det. Och även om nuvarande regionledning sagt att kulturinstitutionerna ska gå skadelösa är oron stor bland många kulturutövare som är beroende av regionala bidrag för sin verksamhet. Exakt hur regionens nya kulturpolitik ska se ut och hur kommer det att slå är frågeställningar som nog ges svar först nästa år.

Ny basutställning på museet

I mars 2018 öppnade den första kulturhistoriska utställningen "Födelse" på Norrbottensmuseum. Utställningen är en del av museets nya basutställning "Under samma himmel" – ett helt nytt koncept för att berätta om vårt läns historia. Totalt ska mångfalden i länet gestaltas i sju olika unika utställningar. Dessutom satsar man digitalt med tydliga målgrupper. Premiärutställningen "Födelse" vände sig exempelvis till ungdomar med berättelser vars syfte var att väcka funderingar över sin egen plats och identitet i Norrbotten. Enligt museets publika chef Sara Json Lindmark testar de nya former för att presentera kulturarvet.

Teaterchefen avgår – kändisar tar över

Det jublades på Norrbottensteatern när det stod klart att Alexander Öberg skulle bli ny teaterchef. Ett halvår senare avgår han. Vi skriver den 16 april 2018 och enligt ett pressmeddelande från teatern handlar det om att Öberg bara jobbat varannan vecka på plats i Luleå - ett upplägg man inte längre tycker fungerar. Dessutom höjs anonyma röster som kritiserar hans ledarstil. I en stor intervju här på Kurirens kultursida tillbakavisad Alexander Öberg kritiken om hans ledarstil och menade att han hade stöd bland de han var chef över. En vecka senare står det klart att två kända ansikten tar över – Mats Pontén och Rasmus Lindberg.

Två pristagare från norr

När Augustpriset delades ut den 26 november var det inte mindre än två författarskap med rötter i Norrbotten som stod som pristagare. Linnea Axelsson från Porjus fick ta emot det skönlitterära priset för sitt samiska släktepos ”Ædnan” och Magnus Västerbro från Gällivare, uppvuxen i Luleå, fick årets fackbokspris för sin bok ”Svälten. Hungeråren som formade Sverige”. Och att just ”Ædnan” vann tystade de flesta röster i denna rättvisedebatt som rasat eftersom flera kritiker ansåg att årets nomineringar saknade stora författarskap som Sara Stridsberg. Ytterligare en länsbo var nominerad till Augustpriset, Karin Smirnoff från med boken ”Jag for ner till bror”.

Länets nya riksspelman

Råneåbon Daniel Nyström tillhör numera en mycket exklusiv klubb. I somras tog han emot Zornmärket i silver och kan därmed titulera sig riksspelman på tvåradigt durspel – ett instrument han faktiskt innan uppspelningen i Delsbo bara spelat under två års tid. Det finns bara 14 riksspelmän på durspel - varav nio av dem på tvåradigt durspel. Daniel Nyström som arbetar som musiklärare i Råneå kommer att fortsätta att spela, men han vill också introducera fler ungdomar till denna musikgenre.”Jag tror jag har större chans att utveckla det, nu när jag är riksspelman”, sade Daniel Nyström i Kurirens intervju den 6 juli 2018.

Nya kulturnav i glesbygd

I somras stod det klart att skolan i Moskosel byter verksamhet. Här planeras ett stort mångkulturellt kulturnav. Dansaren och performanceartisten Linda Remal och Gonçalo Marques såg större möjligheter att förverkliga sin dröm i Norrbotten och lämnade Storbritannien. Tillsammans med Pernilla Hellberg-Granberg driver de ”Lapland Sustainable Futures” – en framtida mötesplats där konstnärer från alla discipliner kan möta ingenjörer, forskare och matkreatörer. Även teatergruppen Institutionen byter storstaden Malmö mot Vitsaniemi. Markus Öhrn, konstnärlig ledare, fick i somras 1,5 miljoner av Kulturbryggan för att bygga upp ett nytt scenkonstcentrum i Tornedalen.

Luleåbiennalen återuppstod

Luleåbiennalen återuppstod denna höst efter fem år i dvala. Nu med tre nya konstnärliga ledare och en mångfald av utställningsplatser – från Kiruna i norr till Luleå i söder. Och när utställningen ”Tidjord” hade vernissage den 17 november i Luleå Konsthall kan man inte annat än likna det vid en publiksuccé. Med en ganska vid tematik med avstamp i det norrbottniska landskapet, dess historia och inte minst mörkret bjöds konstpubliken på en mångfald av uttryck. Verk som berättar om landskapets minnen och sår, ideologiserade arkiv och militariserade zoner. För den som missat finns tid. Luleåbiennalens program sträcker sig till mitten av februari.

Nya länskonstmuseet invigdes

Resan har varit lång. Men nu är det över. Efter decennium av diskussioner invigdes Konstmuseet i Norr i Kiruna den 22 november. Det nya länskonstmuseet har i uppdrag att verka inom de arktiska regionerna och Norrbotten. Därför var de åtta inbjudna konstnärerna till öppningsutställningen ”Transitions” noga utvalda med representation från de norra delarna av Norden. Konstmuseet i Norrs inriktning är samtidskonst och museet kommer också att bygga upp sin egen samtidskonstsamling. Målsättningen är att ha fyra utställningar per år – två stora och två små. Öppningsutställningen "Transitions" håller öppet till den 31 mars 2019.

Historisk danssatsning

Det professionella danskompaniet Dansinitiativet fick en tidig julklapp när Luleås kulturnämnd tog beslut om en fortsatt strategisk satsning på dansområdet i Luleå.

Dansinitiativet har saknat lokal för att skapa en scen och ett danscentrum, men nu går kulturnämnden in med en engångssumma på 2,2 miljoner för att bygga om och anpassa Egerup studio och produktions tidigare lokal mitt emot Coop Arena. Dessutom beslutade kulturnämnden den 22 november om ett årligt bidrag på 2,125 miljoner under tre år. Det ger danskompaniet möjlighet att under 2019 producera tre nya verk och sprida dansfilm, bland annat.

Årskrönika

Eva Åström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!