Ella Lindfors, Bianca Bolin, Molly Nordström och Filippa Vedegren som går på gymnasiet stannar till på väg hem efter skoldagen. De läser texten som är uppsatt och testar att gå in.
– Vi tyckte det såg lite spännande ut, vi visste inte vad det var, säger Bianca Bolin och håller isär träspjälorna för att ta sig ut igen.
Paviljongen är Umeå arkitekthögskolas bidrag till Luleåbiennalen. Den står uppställd i korsningen Storgatan-Nygatan, är knappt tre meter hög och cirka 7,5 kvadratmeter till ytan.
Paviljongens väggar består av ett stort antal spjälor i trä som är fästa upptill men annars pendlar fritt och slår mot varandra som ett vindspel. Inuti finns en sittbänk, där man kan slå sig ner för en stunds reflexion.
Den kommer att står kvar till 26 maj.
Den annorlunda paviljongen som ingen förbipasserande kan missa är skapad av en grupp på nio arkitekter och arkitektstudenter som via Umeå arkitekthögskola gick en sommarkurs i Saltoluokta 2023. Det var där paviljongen först restes och stod kvar tills snön kom i september då den flyttades.
Därefter har gruppen behållit kontakten, även om de bor utspridda på olika platser. I helgen återförenades allihopa för att bygga upp sin installation på Storgatan i Luleå som ett inslag i Luleåbiennalen.
Verket heter "Fallet som tystnade" och är en arkitektonisk installation som symboliserar Stora Sjöfallet och vad som har hänt med det efter vattenkraftsutbyggnaden.
– Förr var Stora Sjöfallet ett jättestort vattenfall som man kunde höra på flera mils avstånd, så vi ville göra ett ljudspel som imiterar bruset och påminner om vattnet som kommer ner, berättar Felicia Raunås, en av de nio upphovspersonerna.
Hon är plats på Storgatan på tisdagen för att klippa bandet vid invigningen. Närvarande är också gruppens lärare Toms Kokins från Umeå arkitekthögskola och Maria Ragnestam som arbetar för Luleåbiennalen.
– När vi bestämde oss för att det skulle bli en arkitektur- och konstbiennal kändes det självklart att vi skulle ha med oss den närmaste arkitektutbildningen, så vi hörde av oss till Umeå och inledde en diskussion om vad vi kunde göra tillsammans, säger Maria Ragnestam.
Hon berättar att före invigningen har hon suttit en timme på fiket intill med utsikt mot paviljongen och studerat de förbipasserande.
– Jag hade förmånen att kunna kika ner och se hur folk faktiskt interagerade med verket. Det var väldigt fint att se.
Hela tiden är det folk som stannar upp och tittar, läser texten som sitter uppsatt och går in och provsitter bänken.
– Det vi också har upptäckt idag är att det är väldigt mycket vind i den här passagen så det kommer att låta mycket, konstaterar hon.
– Det är Luleås mest blåsiga korsning, vilket är passande, för vi behöver ljudet för att verket ska låta, tillägger Felicia Raunås.
Hon hoppas att paviljongen ska ge upphov till en dialog om hur exploateringen i norra Sverige påverkar naturen och människorna.
– Vi måste ju få vår energi någonstans ifrån, men det är en balansgång att bevara den värdefulla naturen vi har och människor som lever och verkar i den med tanke på vad som sker i Norrland nu med den snabba utvecklingen av nya industrier.
De övriga upphovspersonerna till "Fallet som tystnade" är Jonas Eltes, Cornelia Kalle, Ebba Landstedt, Astrid Hainzl, Elsa Brynje, Jonathan Andersson och Blanka Ciborowska samt deras lärare Toms Kokins.