– Vanligtvis består en hällmålning av figurativa motiv, men målningen vid Gaskàvrre består bara av geometriska mönster. Det gör detta fynd unikt, säger Silvermuseets chef Ingela Bergman.
Hällmålningen beräknas vara mellan 4 000 – 6 000 år gammal, är ungefär 10 kvadratmeter stor och rätar ut några frågetecken för arkeologerna.
– Fyndet bevisar att människor som levde här, precis som i övriga norra Skandinavien, delade värdegrund och föreställningsvärld. Det visar helt enkelt att de var uppkopplade mot omvärlden, menar Ingela Bergman.
Arkeologer har längre anat att det skulle finnas hällmålningar norr om Skellefteå, som var det nordligaste fyndet, innan den lilla målningen av en älg hittades utanför Jokkmokk. Men eftersom de är svåra att hitta har inget fynd styrkt deras hypoteser, förrän Solveig Andal Johansens familj sökte upp Silvermuseet och visade bilder på målningen vid Gaskàvrre.
– Det är helt fantastiskt att verkligen få bekräftat det många arkeologer trott, att något helt okänt blir bekräftat. Att målningen dessutom består av ett helt okänt formspråk gör fyndet än mer intressant.
Bilderna är svårtolkade. Arkeologerna vet helt enkelt inte vad de betyder, mer än att de tror att de ritats i en religiös kontext och sammanhang, precis som övriga hällmålningar.
– Teorin är att människan kommunicerade med andra världar, gudar och andeväsen, där målningar av älgar, renar och fiskar skulle åstadkomma god jakt- och fiskelycka. En animalistisk religion. Därför tror vi att själva mönstret i sig är viktigt på målningen vid Gaskàvrre. Fyndet finns nämligen vid ett typiskt läge för en hällmålning och gör därmed själva platsen som sådan intressant.
Vi höstens besök hittade arkeologerna en avsatts med kulturlager, bland annat kol, vilket ger dem förhoppningar om att kunna datera platsen. Nu inväntar de bara utgrävningstillstånd från länsstyrelsen.
– Vi hoppas kunna börja till hösten eller så blir det nästa år för här finns mer information att hämta. Nästa steg är att anstränga oss mer för att inventera fjällvärlden.
Enligt Ingela Bergman kommer dock vissa saker alltid att förbli en stor gåta. Exempelvis varför man valde att göra en hällmålning istället för en hällristning som är mer bestående.
– Det vi kan vara säkra på är att målningen utförts i en slags ritual, en ceremoni där själva åtbörden i sig varit viktig och platsen i sig varit mycket speciell.