Ateljédörrarna öppnas igen

I helgen öppnar länets konstnärer sina ateljédörrar för elfte året i rad. Totalt 50 konstnärer på 18 platser, i fem olika kommuner bjuder på konstupplevelser. Arrangör är föreningen Konstnärer i Norrbotten, KiN.

26 maj 2012 06:00

- Det är ett utmärkt sätt att göra konst mer tillgänglig för konstintresserade och för konstnärerna att träffa konstpubliken, säger konstnären Jette Andersen.

Konstrundan innefattar konstnärer från Luleå i söder till Karesuando i norr, i Luleå anordnas dessutom bussturer både lördag och söndag.

Ute i Sandnäset finns en koncentration av konstnärer. De ställer ut i Jatte Erikssons ladugård samt ute på gården och i skogen i anslutning till Jette Andersens gård. De är grannar. Bara en åker skiljer gårdarna åt och här kommer sammanlagt 18 konstnärer att medverka.

- Det blir mer samtidskonst hos Jette och mer traditionellt måleri i min ladugård, säger Jatte Eriksson.

Konst och musik
Bland hans gäster finns Amanda de Frumerie, utbildad konstnär på Goldsmiths College University i London och som nu utbildar sig till bildlärare på Konstfack i Stockholm. Det är en av hennes första utställningar och hon kommer att delta med en bildberättelse med texter i akvarell. Det är ganska små, detaljrika bilder där en liten familj på tre; mamma, pappa och barn, återkommer. Akvarellerna kompletteras av korta och underfundiga texterna.

- Jag har tidigare jobbat mycket med skulpturer, installationer och konceptkonst, men senare år har jag arbetet mer måleriskt, säger hon.

Tänkt som bok
Bildberättelsen är ursprungligen tänkt att bli en bok.

- Detta är ett litet test för att se om bildberättelsen även fungerar att ställa ut, menar hon.

Jatte Eriksson själv medverkar med fyra tavlor; målade, fiktiva landskap, som kommer att hänga i ett av rummen i ladugården där det också kommer att spelas musik. Tre band kommer att uppträda under lördagens eftermiddag.

- Evighetens orkester och delar av Norrlåtar spelar. Dessutom uppträder duon Skotte och Virén, som består av Tommy Skotte och en ung saxofonist från Malmfälten, Martin Virén som utbildar sig till musiker. Det ska bli jättekul att höra, menar Jatte Eriksson.

Han lyfter också fram Dennis Eriksson och Pierre Johansson, tidiga graffitikonstnärer som kommer att måla på en av ladugårdens gavlar.

- Jag har haft dem som elever när jag jobbade som bildlärare på Hertsön. Det ska bli spännande att se vad de gör.

Land art
På andra sidan åkern har Jette Andersen redan hängt upp sitt bidrag till årets Konstrunda på en av ateljéväggarna. Det är händer gjorda av trä som håller i allt från små fågelägg, en spirande björk till en död Björktrast .

- Det senaste året har jag intresserat mig mycket för händer. Händer säger lika mycket som ett ansikte om en människa, menar hon.

Jette Andersen medverkar i Konstrundan för åttonde året i rad. Första året var hon själv, men det tyckte hon var tråkigt. Därför har hon sedan år 2005 ställt ut tillsammans med andra konstnärer.

- Det är ganska mycket jobb med Konstrundan, så det handlar om att ha roligt också. Att ställa ut tillsammans är ett sätt att umgås med sina konstnärskollegor, förutom att det är roligt att träffa kulturkonsumenter.

En av de konstnärer som ställt ut på Jette Andersens gård sedan starten är Anja Persson. Hon kommer ganska förkyld och välkomnar en paus från den utställning hon håller på att förbereda inför vernissage på Konsthallen i juni.

- Jag har velat ganska mycket men nu har jag bestämt mig för att skriva ord i gräsmattan, säger hon.

Anja Persson menar att Konstrundan ger en möjlighet att leka lite och att experimentera.

- Det behöver inte vara blodigt allvar även fast jag funderat hit och dit.

De ord hon kommer att skriva spinner vidare på temat rädsla som hon jobbar med inför sommarens utställning.

- Jag bär på mycket rädslor själv som jag försökt arbeta med. Jag har jobbat mycket med brons, vilket gjort att det tagit mycket lång tid. Det känns bra att komma hit och ta en paus från det arbetet, säger hon.

Konstrundan håller öppet mellan 11 och 17 lördag och söndag. Den som söker till Sandträsk och vill träffa alla konstnärer som ställer bör åka lördag. På söndag finns Jette Andersen och Jatte Eriksson på plats för visning och rundtur.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Åström