En mästare på att gestalta karaktärer

Richard Yates som skrev Revolutionary Road var en författare som gärna lästes av kritiker, men som inte fick några försäljningssuccéer. Därför blev han inte heller översatt till svenska förrän det kom en Hollywoodfilm med Leonardo di Caprio och Kate Winslet häromåret, för det är ingen ny sanning att svenska förlag är väldigt profitinriktade. Och i logik med detsamma kommer nu en uppföljare, den i USA 1976 utkomna Easter Parade.

16 juni 2010 06:00

 

För oss läsare är det fantastiskt att få möta ännu en bok av författaren som var mästare på att gestalta. Han lyckas som ingen annan krypa under skinnet på sina romangestalter och dessutom överföra deras känslor på läsaren. Det är närapå magiskt.

 

Easter Parade handlar om två systrar, Sarah och Emily Grimes. "Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv", skriver Yates i inledningsmeningen. Och fortsätter: "i efterhand föreföll det alltid som om problemen började med föräldrarnas skilsmässa." Därifrån utgår han och gör en summarisk beskrivning med enstaka nedslag i flickornas uppväxt. Sarah är den söta, senare vackra som alltid gör allt rätt och uthärdar allt som en duktig flicka. Emily däremot är trulig, gänglig och ängslig, men intelligent. Det går som på räls. Sarah gifter sig till olyckan. Hamnar i alkoholism och blir misshandlad. Emily får stipendium till college, har flera mer eller mindre misslyckade kärleksförhållanden och försörjer sig som kontorist på Manhattan.

 

Men trots att författaren i stort sett redan i affären talar om för köparen vad hon/han under läsningen kommer att erfara är det hiskelig läsning. Flera gånger är det så otäckt att jag bara läste med ena ögat för att inte behöva se mera än det absolut nödvändiga. Ändå är det ingen bilderbok. Yates är helt enkelt fenomenal på att berätta de mest innersta sanningarna om personer. De avslöjande skavankerna som var och en bär på, men aldrig avslöjar. Som att Emily egentligen inte vill att Sarah ska komma hem till henne eftersom hon inte tycker sig ha tid att hjälpa henne ur eländet. Hon bara låtsas när hon ringer och kollar läget. Eller när Emily som tonåring ser sin frånskilda mor sitta och flörta med Sarahs pojkväns far, alltmedan benen glider isär och hon blottar inte bara de vita slappa insidorna av sina lår ovanför strumporna, men även den solkiga grenen på sina underbyxor.

 

Vi styr inte våra liv, säger Yates. Det var för svårsmält när Revolutionary Road kom 1961 och Easter Parade 1976. Men nu har den ekonomiska krisen hunnit ifatt sanningen, nu vågar allt fler se att han hade rätt. Nu säljer böckerna som aldrig förr.

 

Easter Parade

 

Richard Yates

 

Översättning: Kerstin Gustavsson

 

Norstedts
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Hamberg