"Störst av allt" blir pjäs med Nour El Refai

Efter hundratusentals sålda böcker och en påkostad tv-serie blir "Störst av allt" snart teaterpjäs – med Nour El Refai helt ensam på scen.

Det kommer att vara jättesvårt och jättemaffigt, säger hon.

22 augusti 2019 21:06

Nour El Refai får mycket att göra när Malin Persson Giolitos roman "Störst av allt" blir teater på Rival i Stockholm. Först och främst spelar hon Maja, vars inre röst nystar upp historien om en skolskjutning på en av Stockholms finare gymnasieskolor. Hon axlar dessutom rollerna som Majas mamma och pappa, hennes lärare samt flera olika personer i rättsalen.

Det känns lyxigt att får göra det. I min senaste föreställning växlade jag också mellan olika karaktärer, men då fick jag gå tillbaka till mig själv. Det här kommer att vara svårare, eftersom huvudrollen Maja också är en svår karaktär som pratar Djursholmsdialekt och är 18 år, men det är också det som är kul, säger Nour El Refai.

För att få jobbet krävdes det flera provspelningar – och bland konkurrenterna fanns flera "jättefina namn". Att Nour El Refai har vana som stå upp-komiker tror hon har varit till stor hjälp.

Jag tror att det hjälpte mig att jag har humorn. Det är en tung berättelse, men Maja är också rolig, och det är roligt skrivet det här med hur hon föraktar sina föräldrar och sina klasskompisar. Man kan ändå gå in i olika röster och karaktärer och vara kul, säger hon.

"Teater mer förlåtande"

Författaren Malin Persson Giolito har dessutom berättat hur glad hon blev när hon fick veta vem som fått rollen. Det var just Nour El Refai hon såg framför sig när det stod klart att historien skulle sättas upp på scen.

Det betyder jättemycket för mig att hon känner så, det har tröstat mig när jag tänkt att jag är för gammal för att spela en 18-årig tjej. Men det är ju teater. Jag har också spelat en sjuårig pojke och det gick jättebra. Teater är mycket mer förlåtande än film och tv, säger El Refai.

Den uppmärksammade Netflix-serien med Hanna Ardéhn och Felix Sandman har hon inte sett.

Jag har bara skjutit upp det, men jag tror att den är jättebra. Det är två helt olika grejer, men det går ändå att känna "oj hur ska jag kunna leva upp till den här bilden som folk har från serien, som är så påkostad och maffig", det är ju två helt olika "Störst av allt". Det begriper ju folk som tittar, men man kan ändå känna press.

Sängliggande i flera månader

Det är inte bara rollen som är påfrestande. Nour El Refai väntar barn med pojkvännen Henrik Schyffert och har drabbats av hyperemesis gravidarum, den allvarligaste formen av gravidillamående. Tillståndet tvingade henne att ställa in sin medverkan i en uppsättning av "Kung Lear" under sommaren.

Då var jag helt sängliggande och kunde inte gå upp, och så var det i flera månader. Man kräks mycket, och det kommer jag att göra genom hela reptiden vi har i höst, säger hon.
Det är så skönt att vi inte är någon stor ensemble utan att det bara är jag och regissören, och det kommer att vara okej att jag ibland måste gå undan.

"Störst av allt" har premiär 28 februari på Rival i Stockholm.

Fakta: "Störst av allt"

Bygger på Malin Persson Giolitos kriminalroman med samma namn från 2016.

När historien sätts upp för scen står Paula Stenström Öhman för både regi och manus. Stenström Öhman ligger bakom uppsättningar som "Jag tror på dig Anita" på Kulturhuset Stadsteatern och "People respect me now" på Turteatern.

Har premiär 28 februari på Rival i Stockholm och spelas hela våren. Biljetterna släpps 26 augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Berglund/TT