Kyrkbyn i Luleå är spelplats för ny feelgoodroman

Hon ville förändra världen och utbildade sig till socionom. Nu är hon aktuell med sin första bok som vänder sig till en vuxen publik – en feelgoodroman som utspelar sig i Kyrkbyn i Gammelstad.

Sofia Rutbäck Eriksson är bokaktuell med feelboodromanen "Som i ett vykort" som utspelar sig i Kyrkbyn i Gammelstad.

Sofia Rutbäck Eriksson är bokaktuell med feelboodromanen "Som i ett vykort" som utspelar sig i Kyrkbyn i Gammelstad.

Foto: Pressbild

Kultur2021-05-26 21:31

– Vanligtvis används glesbygden och mindre samhällen som spelplats i kriminalromaner där det ska vara mörkt, ödsligt och kusligt, men i min roman är det fint och mysigt i Luleå, säger Sofia Rutbäck Eriksson.

Det är svårt att förstå hur Sofia Rutbäck Eriksson hinner med både arbete, familj och skrivande. Hennes produktion är nämligen imponerande. Hon har gett ut ett antal barnböcker där inte minst boken "Änglabrorsan" från 2018 har fått fint mottagande och översatts till både finska, danska, tyska och italienska.

– Den skulle översättas till nederländska också, men så slog pandemin till, säger hon.

"Änglabrorsan" bygger på hennes familjs egna erfarenheter av att förlora ett barn.

– Vi visste inte att lilla Alfie, vår mellanson, var sjuk. Från en dag till en annan slutade han röra sig och dog i min mage i vecka 36. Det var som att dö själv och vår familj blev sig aldrig lik igen, säger hon.

Det var också efter Alfies bortgång som skrivandet tog fart på riktigt. Innan hade hon gett ut en barnbok en gång per år, nu blev hennes produktion betydligt rikare. Bara i år kommer hon att ge ut fem böcker, varav fyra mysdeckare kommer senare i sommar utgivna på förlaget Lind&Co.

Men först kommer alltså hennes debut för en vuxenpublik – feelgoodromanen "Som i ett vykort".

– Jag har fått frågan när jag ska skriva en bok för vuxna, men det har känts lite för stort tills jag bestämde mig för att testa, säger hon.

Det blev en berättelse hon själv skulle vilja läsa – en trevlig, mysig och rolig bok som hon planterade i det mysigaste miljö hon känner –  nämligen Kyrkbyn i Gammelstad.

– Berättelsen bara rann ur mig. Jag jobbar inom äldreomsorgen och ville överraska med ett porträtt av alla de anhöriga jag mött under mina år. Fruar, döttrar och söner som tar hand om sina närstående och de svårigheter man kan möta, inte minst när minnesproblematik präglar relationen.

Huvudkaraktären i "Som i ett vykort" är Ida som flyttar upp till Luleå från Stockholm sedan hennes pappa Sten börjat bete sig konstigt. Hon tar tjänstledigt från sitt arbete som framgångsrik kommunikatör och tar ett vikariat på turistbyrån i Gammelstad.

– Där möter hon nya kollegor med lite olika egenskaper samt en snygg och trevlig entreprenör med planer på att bygga ett hotell i Kyrkbyn. Men framför allt är det en berättelse om relationen mellan en dotter och en pappa med ett hoppfullt slut om anhörigskap, säger hon.

Planerar du att bli författare på heltid?

– Jag vet inte om det är min dröm. Jag trivs mycket bra med mitt jobb på Florakulles trygghetsboende där jag ordnar aktiviteter för de äldre. De ger mig inspiration och input även om mina två söner är min verkliga energikälla och lycka i livet. Tänk så mycket kärlek man får av små barn, säger Sofia Rutbäck Eriksson.

"När jag fick idén till "Som i ett vykort" bara forsade berättelsen fram. Jag älskar verkligen att skriva", säger Sofia Rutbäck Eriksson.
"När jag fick idén till "Som i ett vykort" bara forsade berättelsen fram. Jag älskar verkligen att skriva", säger Sofia Rutbäck Eriksson.
Sofia Rutbäck Eriksson

Född och uppvuxen i Rutvik där hon nu också bor med sin familj.

Yrke: Socionom och författare

Familj: Sönerna Sixten och Ture samt make.

Aktuell med romanen "Som i ett vykort" samt fyra mysdeckare senare i sommar.

Om feelgoodgenren: "Jag tycker inte man kan värdera böcker. Man ska läsa det man tycker om och feelgoodromaner läses och skrivs i stor utsträckning av kvinnor. Det är dessutom ofta starka kvinnor i huvudrollen där man lämnar läsaren med ett hoppfullt slut. Det gillar jag". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!