I gränslandet mellan olika världar och tillstånd

Fyra konstnärskap som alla rör sig i gränslandet mellan olika världar tar plats på Regionhuset i Luleå.

Magnus Björkbom, Jatte Eriksson, Bengt Frank och Linnea Henriksson ställer ut på Regionhuset i Luleå under temat dimensioner.

Magnus Björkbom, Jatte Eriksson, Bengt Frank och Linnea Henriksson ställer ut på Regionhuset i Luleå under temat dimensioner.

Foto: Eva Åström

Kultur2020-05-08 06:00

– Vi kompletterar varandra genom våra olika uttryck, säger Jatte Eriksson och får medhåll av konstnärskollegorna Bengt Frank, Linnea Henriksson och Magnus Björkbom.

Under temat dimensioner breder en både konkret och på samma gång abstrakt utställning ut sig i Regionhuset lokaler. Målningar som på olika sätt närmar sig ett inre landskap där det sinnliga tar besökaren med på en drömsk resa till andra platser.

– Jag har rört mig från det figurativa måleriet mot det alltmer abstrakta, säger Bengt Frank.

Han deltar med fem nya stora målningar – en serie han kallar "Det finns stunder då jag får en glimt av mig själv" – alla inspirerade av lavar och mossor på väggar och murar han dokumenterade under sitt vistelsestipendium i Grez-sur-Loing i Frankrike i fjol.

– Förutom att jag tar bort mer och mer i mina målningar har jag också gått upp i format, säger han.

Även Jatte Eriksson har i sina landskapsmålningar alltmer lämnat det figurativa för att låta färg och form ta plats i en sorts bearbetning av hela tillvaron.

– Visst världen blir större och större. Vi människor är små. Det framgår med allt större tydlighet, menar han.

Linnea Henriksson har på grund av personliga orsaker jobbat mycket intuitivt och snabbt med den serie nya oljemålningar hon visar upp Regionhuset.

– Jag är mammaledig och kan bara jobba kvällstid i ateljén. Jag hinner inte älta om mina bilder är bra eller dåliga under de få timmar jag har till förfogande för mitt konstnärskap. Jag måste helt enkelt lita till att jag kan, ler hon.

Med vattenbaserade oljefärger har hon målat på passepartoutkartong där gåtfulla världar framträder i en utveckling mot ett alltmer abstrakt uttryck.

– Vanligtvis arbetar jag länge med målningar, en del blir aldrig klara, så detta "snabba" arbetssätt är nytt för mig, säger hon.

Magnus Björkbom har genom hela sitt konstnärskap rört sig i gränslandet mellan det mycket figurativa och surrealistiska. Genom att vända och vrida på det vi kallar verkligheten är det snarare olika känslotillstånd han ger uttryck för.

– Jag har snarare rört mig mot det mer figurativa, men då allt större figurer och ofta bara en i min motivvärld. Det föreställande möter idéer och koncept runt vitt skilda ämnen där känslotillstånd är betydelsebärande, säger han.

Utställningen "Dimensioner" pågår 8 maj - 23 juni. Det blir inget vernissage på grund av covid-19 men lokalen är öppen under veckodagarna för besökare. 

Utan titel, Måleri, Jatte Eriksson
Utan titel, Måleri, Jatte Eriksson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!